Kinga Göncz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kinga Göncz
Kinga Goncz.jpg
Født8. november 1947 (70 år)
Budapest
Far Árpád Göncz
Utdannet ved Semmelweis University
Beskjeftigelse Politiker, diplomat, psykiater
Parti Magyar Szocialista Párt
NasjonalitetUngarn

Kinga Göncz i 2007.

Kinga Göncz (født 8. november, 1947 i Budapest, Ungarn) er den nåværende utenriksminister i Ungarn. Hun er datter av Árpád Göncz, tidligere ungarsk president, er gift og har to barn.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Göncz tok eksamen fra allmenmedisinsk fakultet på Semmelweis medisinske universitet i 1972. I 1978 fullførte hun spesialistutdannelse som psykiater, og i 1982 som psykoterapeut. Hun arbeidet så som pyskoterapeut til 1994, da hun ble leder av stiftelsen Ungarske partnere, en stiftelse som har aktivitet i 11 land rundt om i verden for å undervise i demokrati og hvordan man kontrollerer sosiale konflikter. I denne tiden arbeidet hun i nesten alle land i Sentral- og Øst-Europa så vel som i konfliktsonene på Balkan.

Pedagogisk bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Fra 1989 var hun seniorforeleser i avdelingen for sosialpolitikk ved sosiologisk institutt på Eötvös Loránd universitetet. Fra 1998 til nå har hun vært foreleser ved avdeling for menneskerettigheter på Central European University; fra 1999 har hun også undervist på British Development School. Hun snakker engelsk flytende og godt tysk.

Politikk[rediger | rediger kilde]

I 2002 ble hun politisk sekretær i helsedepartementet med ansvar for sosiale og familierelaterte saker. I juni 2004 ble hun utnevnt til minister uten portefølje for likestilling. Fra oktober 2004 var hun minister for ungdom, familie og sosiale saker i tillegg til likestilling.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]