Kinga Göncz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kinga Göncz
Kinga Goncz.jpg
Født 8. november 1947 (70 år)
Budapest
Far Árpád Göncz
Utdannet ved Semmelweis University
Yrke Politiker, diplomat, psykiater
Parti Magyar Szocialista Párt
Nasjonalitet Ungarn

Kinga Göncz i 2007.

Kinga Göncz (født 8. november, 1947 i Budapest, Ungarn) er den nåværende utenriksminister i Ungarn. Hun er datter av Árpád Göncz, tidligere ungarsk president, er gift og har to barn.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Göncz tok eksamen fra allmenmedisinsk fakultet på Semmelweis medisinske universitet i 1972. I 1978 fullførte hun spesialistutdannelse som psykiater, og i 1982 som psykoterapeut. Hun arbeidet så som pyskoterapeut til 1994, da hun ble leder av stiftelsen Ungarske partnere, en stiftelse som har aktivitet i 11 land rundt om i verden for å undervise i demokrati og hvordan man kontrollerer sosiale konflikter. I denne tiden arbeidet hun i nesten alle land i Sentral- og Øst-Europa så vel som i konfliktsonene på Balkan.

Pedagogisk bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Fra 1989 var hun seniorforeleser i avdelingen for sosialpolitikk ved sosiologisk institutt på Eötvös Loránd universitetet. Fra 1998 til nå har hun vært foreleser ved avdeling for menneskerettigheter på Central European University; fra 1999 har hun også undervist på British Development School. Hun snakker engelsk flytende og godt tysk.

Politikk[rediger | rediger kilde]

I 2002 ble hun politisk sekretær i helsedepartementet med ansvar for sosiale og familierelaterte saker. I juni 2004 ble hun utnevnt til minister uten portefølje for likestilling. Fra oktober 2004 var hun minister for ungdom, familie og sosiale saker i tillegg til likestilling.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]