Hopp til innhold

King’s Medal for Service in the Cause of Freedom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
King's Medal for Service in the Cause of Freedom
Båndstripe for King's Medal for Service in the Cause of Freedom

King's Medal for Service in the Cause of Freedom er en britisk medalje innstiftet ved kongelig beslutning 23. august 1945 til belønning av personer som hadde bidratt til den allierte innsats under andre verdenskrig. Den er forbundet med King's Medal for Courage in the Cause of Freedom, som ble tildelt personer som med fare for eget liv hadde bidratt til å hjelpe britisk militærpersonell til å unnslippe fienden og flykte fra okkupert område eller for annen farefull innsats for den britiske eller allierte sak under krigen. King's Medal for Service in the Cause of Freedom ble tildelt for mindre farefull innsats, inkludert humanitær innsats og innsats for å tilføre økonomisk midler til krigsinnsatsen.

Utforming

[rediger | rediger kilde]

Medaljen er i sølv og er 36 mm i diameter. Adversen bærer kong Georg VIs venstrevendte, kronede portrett. Portrettet er omgitt av omskriften «GEORGIVS VI D: G: BR: OMN: REX ET INDIAE IMP:» Reversen har et motiv bestående av en middelaldersoldat med brukket lanse og med en hjelm liggende under seg. En kvinne med en krukke vender seg mot krigeren.

Medaljen er opphengt i et hvitt medaljebånd med en smal rød midtstripe flankert av to smale blå striper. For kvinner er medaljen opphengt i en sløyfe.

Tildeling

[rediger | rediger kilde]

Medaljen ble tildelt i et antall av 2539.[1]

Norske innehavere

[rediger | rediger kilde]

King's Medal for Service in the Cause of Freedom ble også tildelt nordmenn. Blant disse er Bernt Lund, Erling Mossige og Bjørn Kverndal,[2] Einar Nysom Hylland,[3] samt Ingvald Haugen.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Series reference T 339. Treasury: Ceremonial Branch: King's Medal for Service (KMS Series) Records, The National Archives.
  2. ^ Aftenposten, aften, 18. juli 1950, s. 1.
  3. ^ Ivar Sekne: Hundre års oppfinnsomhet. Historien om Multiconsult 1908-2008 Arkivert 6. mars 2014 hos Wayback Machine., Multiconsult og Stiftelsen Multiconsult, 2008, s. 70.