Kinas spesielle administrative regioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Kinas spesielle administrative regioner; Hongkong og Macao

Folkerepublikken Kinas spesielle administrative regioner (SAR) er en type administrativ inndeling på provinsnivå i Kina som omfatter Hongkong og Macao. De befinner seg på nivået under statsrådet og nyter den høyeste graden av autonomi.

Hongkong og Macao tilhørte tidligere henholdsvis Storbritannia og Portugal, og ble overført til Kina i 1997 og 1999.

Det juridiske grunnlaget for opprettelsen av SAR-er finnes i grunnlovens artikkel 31, til forskjell fra de administrative enhetene i Fastlands-Kina, som er beskrevet i artikkel 30. Muligheten for å opprette SAR-er ble lagt til i grunnloven i 1982. Dette ble gjort på grunn av de pågående samtalene med Storbritannia om tilbakeføring av Hongkong, og ble også sett på som en modell for en kommende gjenforening med Taiwan.

De spesielle administrative regionene styres under det som er kjent som «Ett land, to systemer»-prinsippet, noe som gir de to regionene rett til sine egne regjeringer, flerpartisystemer, juridiske systemer, politistyrker, valutaer, tollvesen, innvandringslovgivning, nasjonale idrettslag, offisielle språk, postvesen, utdanningssystemer og diplomatiske relasjoner.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]