Kim Milton Nielsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kim Milton Nielsen
Kim-milton-nielsen.jpg
Født3. aug. 1960Rediger på Wikidata (61 år)
KøbenhavnRediger på Wikidata
Beskjeftigelse FotballdommerRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata

Kim Milton Nielsen (født 3. august 1960) er en tidligere dansk fotballdommer som jobber innen IT-bransjen.

Allerede som 25-åring dømte Milton Nielsen i den danske Superligaen og tre år senere ble han FIFA-dommer. Da han la opp som dommer hadde han dømt 154 internsjonale kamper og 53 kamper i Mesterligaen, hvilket er rekord. Milton Nielsen ble en av de mest rutinerte dommerne i verden med tre EM-sluttspill, to VM-sluttspill, finale i Mesterligaen, finale i UEFA-cupen og finale i UEFA Supercup.

I 1993, kun 32 år gammel, dømte han finalen i UEFAs Supercup mellom Werder Bremen og FC Barcelona. Året etter dømte han nok en finale, denne gangen i UEFA-cupen og lagene Austria Salzburg og Inter.

I 1996 kom det første av i alt fem store mesterskap han dømte i; fotball-EM 1996 i England. Han dømte en kamp; Russland mot Tyskland. To år seinere dømte han noen kamper i fotball-VM 1998. Her dømte han den omtalte åttendedelsfinalen mellom England og Argentina. Han viste ut David Beckham og Argentina vant på straffesparkkonkurranse.

I 2001 dømte han en kamp i Confederations Cup og i 2002 var det nok et mesterskap han dømte i, denne gangen fotball-EM. Han dømte to kamper. I den siste kampen mellom Belgia og Tyrkia fikk han en strekk i beinet og 4. dommer Günter Benkö måtte overta kampen.[1] I fotball-VM 2002 kom nok en milepæl for den danske dommeren. Han dømte semifinalen i VM mellom Tyrkia og Brasil.

I mai 2004 dømte han finalen i Mesterligaen mellom AS Monaco og FC Porto. Bare en måned senere var han en av 12 dommere som dømte fotball-EM 2004.

I det sivile liv støtter han Røde Kors med å hjelpe barn i krig.[2] Han har også vært med i TV-programmet Vild med dans.

Omtalte kamper[rediger | rediger kilde]

 • I åttendedelsfinalen i fotball-VM 1998 dømte Milton Nielsen kampen mellom England og Argentina. Han viste David Beckham ut for å sparke ned en motspiller. Det stod 2–2 etter ekstraomgangene og Argentina vant straffesparkkonkurransen. Utvisninga ble sett på som kontroversiell, og Milton Nielsen måtte forsvare den.[3]
 • I en Mesterligaen-kamp i 2005 mellom Villarreal CF og Manchester United viste Milton Nielsen ut Wayne Rooney. Rooney fikk første gult kort for ei takling, og da Rooney klappa sarkastisk med hendene opp mot ansiktet til Milton Nielsen, fikk han gult kort nummer to og dermed ble han utvist.

Kamper i VM og EM[rediger | rediger kilde]

VM-sluttspill[rediger | rediger kilde]

VM 2002

 1. Gruppespill: TysklandIrland 1–1
 2. Gruppespill: BelgiaRussland 3–2
 3. Semifinale: BrasilTyrkia 1–0

VM 1998

 1. Gruppespill: TysklandJugoslavia 2–2
 2. Åttendedelsfinale: ArgentinaEngland 2–2, 4–3 på straffesparkkonkurranse

EM-sluttspill[rediger | rediger kilde]

EM 2004

 1. Gruppespill: KroatiaFrankrike 2–2
 2. Gruppespill: NederlandLatvia 3–0

EM 2000

 1. Gruppespill: TysklandRomania 1–1
 2. Gruppespill: TyrkiaBelgia 2–2

EM 1996

 1. Gruppespill: TysklandRussland 3–0

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]