Kilden kjønnsforskning.no

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kilden kjønnsforskning.no
Nettstedkjonnsforskning.no
Type nettstedNettsted, forskningssenter
Tilgjengelige språkNorsk, engelsk
Eier(e)Forskningsrådet

Kilden kjønnsforskning.no er et nettsted som drives av Norges forskningsråd som gir informasjon om kjønnsforskning gjennom forskningsjournalistikk og andre formidlingsaktiviteter.[1] Det ble etablert i 1998 som Kvinne- og kjønnsforskningens InformasjonsLinje og Dokumentasjonsenhet i Norge (forkortet KILDEN), og fikk senere navnet KILDEN Informasjonssenter for kjønnsforskning og deretter Kilden kjønnsforskning.no. I dag er det organisert som en avdeling i Forskningsrådet. Kilden har sju fast ansatte.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Kilden driver formidling av kjønnsforskning gjennom et nyhetsmagasin og nettsted, eier Tidsskrift for kjønnsforskning som redigeres av en uavhengig redaksjon og lager podkasten Kjønnsavdelingen. Kilden eier og drifter nettstedet kvinnehistorie.no. Kilden produserer kunnskapsoversikter og tar på seg eksterne oppdrag, som å drifte eksterne nettsteder. Dette gjelder nettstedene kifinfo.no og eeagender.org. I tillegg arrangerer de Kildens årskonferanse, samt andre seminarer og debatter, ofte i samarbeid med andre organisasjoner. Kildens nyhetsmagasin er underlagt redaktørplakaten og medlem av Fagpressen. Senteret har sju fast ansatte. Redaktør for nettstedet og leder for Kilden er Linda Marie Rustad; hun er cand.philol. i filosofi og har særlig interessert seg for queerteori.[2] I 2019 fikk Kilden et mandat fra Forskningsrådets ledelse og begynte å omtale seg selv som et kunnskapssenter. Det formidler andres forskning gjennom kunnskapsoversikter, men gjør ingen egen forskningsvirksomhet og er ikke et av de nasjonale kunnskapssentrene etablert av regjeringen.

Kilden er sammen med Universitetsforlaget utgiver av Tidsskrift for kjønnsforskning, som redigeres av en frittstående redaksjon utenfor Kilden. Tidsskrift for kjønnsforskning er et fagfellevurdert vitenskapelig tidsskrift for det tverrfaglige feltet kjønnsforskning. Redaktører er fra 1. januar 2023 er Elisabeth Stubberud og Siri Øyslebø Sørensen.[3]

I tillegg til forskningsjournalistikk, driver Kilden informasjonsarbeid gjennom nettstedet kjønnsforskning.no, arrangementer, publikasjoner osv. De drifter nettstedet kifinfo.no på oppdrag fra Komite for kjønnsbalanse og mangfold i forskning.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Om Kilden». Kilden. Besøkt 30. januar 2023. 
  2. ^ Kvinneforskning 1/05
  3. ^ «Om Tidsskrift for kjønnsforskning». Kilden. Besøkt 30. januar 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]