Hopp til innhold

Kido Takayoshi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kido Takayoshi
木戸 孝允
Født和田小五郎, Katsura Kogorō
11. august 1833
Chōshū Domain, Japan
Død26. mai 1877 (43 år)
Kyoto, Japan
BeskjeftigelsePolitiker, diplomat Rediger på Wikidata
Embete
  • Lord of Home Affairs (1874–1874)
  • Minister of Education (1874–1874) Rediger på Wikidata
Utdannet vedMeirinkan
EktefelleKido Matsuko
FarWada Masakage
NasjonalitetJapans flagg Japan
GravlagtRyōzen Cemetery
UtmerkelserStorbånd av Den oppadstigende sols orden

Kido Takayoshi (født 11. august 1833 i Hagi, i Chōshū Domain (dagens Yamaguchiprefekturet) død 26. mai 1877, 44 år gammel) ble også omtalt som Kido Koin var en japansk politiker og statsmann under de siste årene av Tokugawa shogunatet og Meijirestaurasjonen.

Kido Takayoshi med sverd.

Kido brukte også aliaset Niibori Matsusuke. Kido var den siste sønnen av Wada Masakage, en samurai og lege. Han ble adoptert i en alder av sju år, og frem til 1865 var kjent under navnet Katsura Kogorō. Han ble utdannet ved akademiet før han i 1852 dro til Edo for å studere sverdkunst,[1] der han også etablerte et vennskap med flere radikale samuraier fra området.

I 1871 påbegynte Takayoshi en verdensomspennende reise som blant annet førte ham til USA og til flere land i Europa, og han var spesielt interessert i de vestlige utdanningssystemer og den politikken som ble ført i vestlige land.[trenger referanse] Da han returnerte til Japan, ble han en sterk forkjemper for etableringen av en konstitusjonell regjering også der.[trenger referanse]

Kido innså at Japan ikke var i noen posisjon til å utfordre de vestlige makter i landets nåværende tilstand.[trenger referanse] Han kom tilbake til Japan akkurat i tide til å forhindre en invasjon av Korea (Seikanron).[trenger referanse] Kido trakk seg fra regjeringen og han mistet dermed sin dominerende posisjon i protest mot den japanske Taiwan-ekspedisjonen i 1874, som han hadde kjempet iherdig for å forhindre.[trenger referanse] Han var også ansvarlig for opplæringen til den unge keiseren Meiji.[trenger referanse]

Under Satsuma-opprøret i 1877, i en alder av 44 år, døde Kido av en sykdom som hadde plaget ham i lang tid. Kidos dagbok avslører en intens intern konflikt mellom hans lojalitet til sitt domene, Chōshū, og en større interesse for landet.[trenger referanse] Han skrev ofte om at han måtte kjempe mot rykter i hjemstedet om at han hadde forrådt hans gamle venner.[trenger referanse] Ideen om en samlet japansk nasjon var fortsatt en relativ ny ide i Japan og størstedelen av samuraiene brydde seg mer om å sikre rettigheter for sitt eget domene.

Hans yngre søsters barnebarn var politikeren Kido Kōichi fra Tokyo.

Takayoshi er grunnlaget for karakteren Katsura Kotarou i mange japanske tegneserier og animasjonsfilmer.

Referanser[rediger | rediger kilde]