Kiddus I

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kiddus I
Fødtdesember 1944Rediger på Wikidata
Saint Mary Parish
BeskjeftigelseSanger, musiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetJamaica

Kiddus I (født Frank Dowding i desember 1954 i Saint Mary Parish på Jamaica) er en roots reggaeartist. Kiddus I er kanskje mest kjent for sin birolle i den jamaicanske spillefilmen Rockers, hvor han opptrer med sangen "Graduation In Zion" med bla Robbie Shakespeare på bass og Earl "Chinna" Smith på gitar.

Frank Dowding tok navnet Kiddus, som betyr "Den velsignede" på Etiopias gamle og offisielle språk amharisk, da han begynte å opptre som artist. I 1971 grunnla Kiddus I et Rastafarisamfunn og -senter midt i Kingston mellom overklassens del av byen, Uptown, og Kingstons getthoer, Downtown. Dette ble et symbol på rastafarienes kamp mot klassesamfunnet.

Kiddus I var med i gruppa "Ras Michaels Sons Of Negus" fra 1971 til 1978, hvor han var vokalist og spilte perkusjon. Kiddus I utgav flere singler på egen hånd ved siden av. I 1972 spilte han inn flere låter hos Joe Gibbs Studio med Aston "Familyman" Barrett. Men det var noen år senere at Kiddus I kom med singelen "Security In The Streets" som var innspilt hos Lee "Scratch" Perry. Dette var en av de første reggaesangene som ba Kingstons rivaliserende gjenger slutte fred til befolkningens beste.

Etter 1970-tallet var det lenge stille fra Kiddus I, helt fram til 2005 da han kom med albumet "Inna De Yard".

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]