Khyentse Norbu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Khyentse Norbu
Født1961[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Eastern Bhutan[5]
BeskjeftigelseFilmregissør, manusforfatter, lama, skuespiller, commentator Rediger på Wikidata
Utdannet vedSchool of Oriental and African Studies
FarThinley Norbu[6]
NasjonalitetBhutan[7]

Khyentse Norbu eller Dzongar Khyentse Rinpoche (født 1961) er den første bhutanske filmskaperen, kjent for filmene Fotballmunken og Drømmelandet. Under sitt andre navn er han også anerkjent som den tredje inkarnasjonen av Jamyang Khyentse Wangpo (1820–1892), og lærer i Nyingmapagrenen av Vajrayana (Tibetansk buddhisme).

Hans «dobbeltkarriere» har vakt betydelig oppmerksomhet, både hos filmjournalister og hos religiøst søkende mennesker. Han er født inn i Bhutans religiøse overklasse; både hans far, farfar og morfar er religiøse lærere, og omtales henholdsvis som «mester», «hans hellighet» og «yogi». Allerede da han var sju år ble det «oppdaget» (recognized) at han var inkarnasjonen av en anerkjent lama. Han bor i Paro i Bhutan, men reiser mye. Han tilbringer flere måneder hvert år i tilbaketrukket meditasjon.

Filmskaper[rediger | rediger kilde]

Tidlig på 90-tallet ble Khyentse kjent med filmprodusenten Jeremy Thomas som drev med forarbeid til Bernardo Bertoluccis film Little Buddha. Inspirert av Thomas tok Khyentse et fireukers kurs på New York academi of film. Han ble presentert for Bertolucci, og fikk en rådgiverstilling (og en liten rolle) under produksjonen av Little Buddha. Både Thomas og Bertolucci oppfordret Khyentse til å lage egne filmer, men han har ikke fullført noen lengre filmutdannelse.

Debutfilmen Fotballmunken / The Cup / Phörpa (1999) er en halvt selvbiografisk historie om to unge gutter i et eksil-tibetansk kloster/internatskole i India, og deres forsøk på å skaffe en TV til klosteret, slik at de kan følge sendingene fra Fotball-VM 1998. Filmen inneholder varm komikk om kulturmøter, og refleksjoner om mulighetene til å formidle buddhistisk visdom i en moderne verden. Filmen ble invitert til Director's FortnightCannes filmfestival, og vant heder på flere filmfestivaler. Filmens dialog er på hindi og tibetansk.

Hans neste Drømmelandet / Travellers and Magicans (2003) ble den første filmen innspilt i Bhutan. Som i Fotballengelen er alle skuespillerne amatører, og all dialog i filmen foregår på Dzongkha, det dominerende språket i Bhutan. Dondup er en ung kommunefunksjonær med utferdstrang. Han bor avsides, men drømmer om å reise til USA og bli rik. På sin reise ut av bygda får han følge med en eplebonde, en munk, en papirmaker og hans datter Sonam. De går flere dager ifølge langs veien, mens de forsøker å få haik; Dondup til USA, de andre til marked i Thimpu. Mens de går, forteller munken en historie om en annen ung mann som forfølger sine drømmer:

Tashi er en ung mann som går seg vill, og havner hos gamle Agay og hans unge vakre kone Deki. Tashi blir besatt av Deki, hun blir gravid, de forgiftet Agay, men likevel ender deres historie ulykkelig.

Moral i munkens fortelling er at stort begjær etter å få oppfylt drømmer, kan føre til store skuffelser. Samtidig med reisen og munkens fortelling får Dondup og Sonam øye på hverandre, og det bygges opp spenning til hennes framtid (hjemme eller student), og til om Dondup velger USA eller henne.
Filmen er krakteristisk for «første film (eller roman) fra et land»-sjangeren i sin dveling over forholdet mellom hjemstavn og utferdstrang. Fotograferingen er slående med praktfull eksteriørscenografi. Nevnes skal også sensuelle scener med Deki i badet.

Khyentse er selv ansvarlig for både manus og regi i begge filmene.

Lama[rediger | rediger kilde]

Da Khyentse var syv år gammel ble det oppdaget at han var den tredje inkarnasjonen av den betydningsfulle reformatoren Jamyang Khyentse Wangpo. Fram til han ble 12 år, studerte han ved Enchey-klosteret i Gangtok i den indiske delstaten Sikkim. Siden, fram til han ble 23, mottok han undervisning fra flere andre fremtredende mestere, blant dem Dalai Lama og hans egen bestefar Dudjom Rinpoche, samt Dilgo Khyentse Rinpoche.

Hans rolle som lama gjør han til overhode over klosteret Dzongsar i Øst-Tibet. Klosteret er knyttet til Nyingmatradisjonen i Tibetansk buddhisme. Nyingma er den eldste av fire retninger innen Tibetansk buddhisme. Klosteret bygges nå opp igjen etter kinesisk vandalisme i Tibet. Khyentse-stiftelsen har også forpliktelser overfor flere andre klostre og klosterskoler, de fleste i Tibet, men noen i Bhutan og India.

Siddhartha's Intent er en organisasjon av buddhistiske studiesentre i USA, Canada og Australia, New Zealand, Hongkong, Taiwan og Tyskland; foruten India, Bhutan og Tibet. Khyentse opprettet Siddhartha's Intent i 1989, på oppfordring fra sine lærere. Hans foredragsreiser organiseres av Siddhartha's Intent.

Dokumentarfilm om ham[rediger | rediger kilde]

Filmen Words of my perfect teacher er en drama-dokumentar av Lesley Ann Patten. Filmen skildrer «tre personers søken etter visdom» og jakten på Rinpoche. Bernardo Bertolucci og Steven Seagal] medvirker i filmen, som har musikk av blant annet Sting.

Filmen ble laget 2001-02, og hadde premiere på Vancouver International Film Festival i 2003.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 135903270, besøkt 12. august 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ datos.bne.es, oppført som Jamyang Khyentse, BNE-identifikator XX4674833, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Korean Authority File, oppført som Dzongsar Jamyang Khyentse, Koreas nasjonalbibliotek ID KAC201323204[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ NUKAT, oppført som Jamyang Khyentse, NUKAT autoritetspost n2010130656[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 16. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ BDRC Resource ID P737[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ www.nytimes.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]