Kharilaos Trikoupis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kharilaos Trikoupis, statue i Athen

Kharilaos Trikoupis (gresk: Χαρίλαος Τρικούπης; født 11. juli 1832 i Nauplion, død i 30. mars 1896 i Cannes, Frankrike) var en gresk politiker som tjente som statsminister i Hellas i hele syv omganger mellom 1875 og 1895.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Kharilaos Trikoupis tjenestegjorde fra 1852 en lengre tid ved den greske ambassaden i London, hvorfra han etter revolusjonen i 1862 inntrådte i nasjonalforsamlingen som de i England bosatte grekernes representant. Han sluttet i London i 1863 traktaten om de joniske øyers avtredelse til Hellas og ble i 1867 utenriksminister.

I 1872 grunnla han sitt eget parti kalt det femte partiet eller Pempto Komma som hadde en reformvennlig dagsorden. Den 29. juni 1874 (etter den julianske kalenderen) publiserte partiets manifest som hadde tittelen «Hvem har skylden?» (gresk: Τις Πταίει;). Manifestet handlet om mange av de problemene som eksisterte i Hellas og hvem Trikoupis mente hadde skylden for disse problemene.

Den 8. mai 1875 mønstret han et parlamentarisk flertall i regjeringen og den daværende kongen måtte noe motvillig tilby ham posisjonen som Hellas sin nye statsminister. Med stadig skiftende allianser i parlamentet og et veldig varierende valgresultatet hadde Hellas tolv forskjellige statsministre i løpet av en periode på 6 år. Trikoupis ledet tre av disse kortlivede regjeringene i løpet av denne perioden.

Den 15. mars 1882 ble han statsminister for tredje gang (hans andre periode to år tidligere varte bare i noen få måneder) Trikoupis hadde flere og store planer om å øke velstanden i landet blant annet ved å bygge ut nye veier, mer jernbane og flere og større havner. Til tross for hans visjon om en mer progressiv nasjon med moderne infrastruktur var Hellas i den siste delen av det 19. århundre fremdeles et svært fattig land i europeisk målestokk.

Han ble beseiret i valget i 1885 men ved det neste valget inntok han statsministerkontoret igjen, og enda en gang støttet han lanseringen av flere økonomiske og finansielle reformer. Hans sjette omgang på statsministerkontoret (fra 22. juni 1892 til 15. mai 1893) ble hans mest dramatiske.

Hellas hadde blitt utarmet på grunn av overforbruk og systematisk korrupsjon som i stor grad ble forårsaket av de mange politiske kampanjene der nesten samtlige partier lovte massive utgiftsprogrammer.

Trikoupis sin siste omgang som statsminister varte fra 11. november 1893 og frem til 24. januar 1895. Det var på denne tiden at planleggingen av Sommer-OL 1896 var påbegynt. Trikoupis var skeptisk til disse lekene av frykt for at Hellas kanskje ikke skulle klare de enorme kostnadene som sommer-OL automatiske ville føre med seg.

For å ære ham har den greske staten navngitt en av de sentrale veiene i hovedstaden Athen etter ham.