Keyks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alkyone sørger over Keyks, 1915

Keyks (gresk: Κήϋξ, Kēüx) var i henhold til gresk mytologi sønn av Hesperos og var konge av Thessalia. Han var gift med Alkyone og de to var svært lykkelige sammen. I henhold til Pseudo-Apollodorus' fortelling kalte de hverandre ofte for «Zevs og Hera».[1] Det mislikte Zevs selv, og da Keyks en dag var ute på havet, kastet guden en lynstråle mot båten hans og han døde. Keyks opptrådte senere for Alkyone som et gjenferd for å fortelle henne om sin skjebne. I sorg kastet hun seg i havet og druknet. Gudene angret seg og av medlidenhet forvandlet de dem begge til isfugler (halcyonidae), eller halykonfugler.

Keyks kommer som gjenferd til Alkyone, tresnitt for Ovid.
Alkyone, maleri av Herbert James Draper, 1915

Den romerske poeten Ovid[2] og den latinske forfatteren Hyginus[3] har begge gjenfortalt parets metamorfoser (forvandlinger) i og etter Keyks omkom i stormen, skjønt begge har utelatt at de kalte hverandre for «Zevs og Hera» – og Zevs påfølgende raseri – som en årsak for det. De begge gjør metamorfosen til opprinnelsen til «halykondager», de syv dagene om vinteren når det aldri opptrer storm. Begge forfatterne hevdet at disse var opprinnelig de syv dagene hvert år hvor Alkyone (som isfugl) la sine egg og lå på deres rede ved stranden mens hennes far Aiolos, vindguden, holdt vinden tilbake og dempet bølgene slik at hun kunne være trygg. Denne fasen har siden blitt referert til som en fredelig tid.

Myten har også kortvarig blitt nevnt av Vergil, men uten at Zevs' raseri er nevnt.[4]

Det er to figurer ved navn Keyks i gresk mytologi. Den første var den Keyks som var gift med Alkyone og omtalt over som forvandlet til fugler. Den andre Keyks var en konge i Trakhis i Theassalia, og en nevø av Amfitryon, stefar av Herakles. Denne Keyks, konge av Trakhis, ble venn med Herakles og tilbød ham beskyttelse mot kong Eurytos av Oikalia. Keyks' sønn Hippasos fulgte Herakles på hans hærtokt mot Eurytos, men i slaget ble Hippasos drept. Keyks av Trakhis hadde også en datter ved navn Temistonoe som ble gift med kong Kyknos.[trenger referanse]

Ulike arter av isfuglene er oppkalt etter myten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pseudo-Apollodorus, i. 7. 3 - 4
  2. ^ Ovid: Metamorfoser XI, 410ff.-748 (også her)
  3. ^ Hyginus: Fabulæ 65
  4. ^ Vergil: Georgics i. 399. Sitat i engelsk oversettelse: «[At that time] not to the sun's warmth then upon the shore / Do halcyons dear to Thetis ope their wings.»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Ceyx and Alcyone – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
  • «Ceyx» i: Smith: Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, v. 1, s. 676

Personer fra Thessaloniki