Kerboga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kerboga
Kerbogha Antiochie.jpg
Født11. århundreRediger på Wikidata
Død1102Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse HerskerRediger på Wikidata
Embete AtabegRediger på Wikidata

Kerboga (arabisk: كربغا, tyrkisk: Kürboğa) var atabeg i Mosul under det første korstog og kjent som soldat .[1]

Han var en tyrker som hadde suksess på grunn av sitt militære talent.[2] Da han hørte om at korsfarerne hadde beleiret Antiokia i 1098, samlet han sine styrker og marsjerte for å unnsette byen. Han ankom rundt 5.-9. juni, og korsfarerne hadde hatt kontroll over byen siden 3. juni. De var ikke i stand til å skaffe seg forsyninger før Kerboga ankom og beleiret korsfarerne inne i byen.

I løpet av beleiringen ble Peter Eremitten sendt som utsending til Kerboga av de kristne prinsene i byen for å forhandle. Kerboga var antagelig sikker på sin stilling og inngikk ingen avtale.

Inne i byen hevdet Peter Bartolomeus i løpet av beleiringen å ha oppdaget den hellige lanse gjennom et syn. Denne oppdagelsen gav den kristne hæren fornyet styrke. Samtidig brøt det ut uenigheter og krangler i atabegens hær. 28. juni bestemte, Bohemond, lederen for den kristne hæren seg for å angripe, og Kerboga ble overrasket fordi hans informasjoner fortalte om en svak, uorganisert hær. I stedet stod han overfor en motivert og enhetlig hær, mens hans egen hær var splittet. Han måtte trekke seg tilbake og dro tilbake til Mosul som en knust mann.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Runciman, Steven. "A History of the Crusades". Cambridge University Press, 1987. side 215
  2. ^ Bradbury, Jim, The Routledge Companion to Medieval Warfare, Routledge, 2004. side 55