Hopp til innhold

Kerboga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kerboga
Født11. århundreRediger på Wikidata
Død1102Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseHersker, Atabeg Rediger på Wikidata
Embete

Kerboga (arabisk: كربغا, tyrkisk: Kürboğa) var atabeg i Mosul under det første korstog og kjent som soldat .[1]

Han var en tyrker som hadde suksess på grunn av sitt militære talent.[2] Da han hørte om at korsfarerne hadde beleiret Antiokia i 1098, samlet han sine styrker og marsjerte for å unnsette byen. Han ankom rundt 5.-9. juni, og korsfarerne hadde hatt kontroll over byen siden 3. juni. De var ikke i stand til å skaffe seg forsyninger før Kerboga ankom og beleiret korsfarerne inne i byen.

I løpet av beleiringen ble Peter Eremitten sendt som utsending til Kerboga av de kristne prinsene i byen for å forhandle. Kerboga var antagelig sikker på sin stilling og inngikk ingen avtale.

Inne i byen hevdet Peter Bartolomeus i løpet av beleiringen å ha oppdaget den hellige lanse gjennom et syn. Denne oppdagelsen gav den kristne hæren fornyet styrke. Samtidig brøt det ut uenigheter og krangler i atabegens hær. 28. juni bestemte, Bohemond, lederen for den kristne hæren seg for å angripe, og Kerboga ble overrasket fordi hans informasjoner fortalte om en svak, uorganisert hær. I stedet stod han overfor en motivert og enhetlig hær, mens hans egen hær var splittet. Han måtte trekke seg tilbake og dro tilbake til Mosul som en knust mann.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Runciman, Steven. "A History of the Crusades". Cambridge University Press, 1987. side 215
  2. ^ Bradbury, Jim, The Routledge Companion to Medieval Warfare, Routledge, 2004. side 55