Kenneth Tobey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kenneth Tobey
Født23. mars 1917[1][2][3]Rediger på Wikidata
Oakland
Død22. des. 2002[1][2][3]Rediger på Wikidata (85 år)
Rancho Mirage
BeskjeftigelseSkuespiller, teaterskuespiller, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedNeighborhood Playhouse School of the Theatre
EktefelleJune Hutton (19681972)
NasjonalitetUSA

Kenneth Tobey (født 23. mars 1917, død 22. desember 2002) er en amerikansk teater- og fjernsynskuespiller.

Tidlige år[rediger | rediger kilde]

Han ble født i Oakland i California, og skulle utdanne seg til en karriere innen innen jus- og rettsvesen da han ved en tilfeldighet snublet inn i skuespill ved University of Californias teaterscene. Denne erfaringen førte til et studium på to og et halvt år i New Yorks Neighborhood Playhouse hvor hans klassekamerater ved University of California i Berkeley omfattet Gregory Peck, Eli Wallach og Tony Randall. Gjennom 1940-tallet spilte Tobey tidvis på Broadway, og han fikk sin filmdebut i en kortfilm i 1943: The Man of the Ferry. Han fikk sin debut i Hollywood i en westernfilm med Hopalong Cassidy og fortsatte å opptre i flere filmer og utallige fjernsynsserier. I filmen Nerver av stål spilte han mot Gregory Peck, i rollen som en militærvakt som får refs av, Pecks General Savage. En kort opptreden i en komedie, I Was a Male War Bride, gjorde at regissør Howard Hawks lovet å bruke Tobey i noe mer substansielt.

Tingen fra en annen verden[rediger | rediger kilde]

I 1951 hadde Tobey en rolle i Hawks produksjon Tingen fra en annen verden, hvor han spilte Captain Patrick Hendry, en pilot i United States Air Force og leder for en base i Arktis. Denne rollen førte til roller i andre science-fictionfilmer på 1950-tallet, oftest i roller som militær, spesielt The Beast from 20,000 Fathoms (1953), og It Came from Beneath the Sea (1956). Han spilte sheriffen i The Vampire (1957).

Fjernsyn[rediger | rediger kilde]

Tobey opptrådte i flere episoder i Counterfeit Plates i 1952-1953 i CBS-serien Biff Baker, U.S.A., et spiondrama med Alan Hale jr.

Han spilte i 1954-1955 i en CBS-dramaserie, The Public Defender, med Reed Hadley. Han hadde gjesterolle i tre episoder av NBCs western serie Frontier. Hans rolle i Frontier var som Wade Trippe. I 1955, portretterte han den legendariske pioneren Jim Bowie i ABCs Davy Crockett, en Walt Disney-produksjon med Fess Parker i tittelrollen. Etter Bowies død i slaget ved Alamo spilte Tobey stykkets andre karakter, Jocko, i de to siste Crockett-episoder.

Etter det opptrådte han i en serie om religion, Crossroads, i rollen som Mr. Alston i en episode, «Call for Help». I 1957. Han spilte med John Bromfield i Sheriff of Cochise.

Videre, i 1957 hadde Tobey sin egen fjernsynsserie The Whirlybirds, en vellykket CBS-serie som ble vist riksdekkende og produsert av Desilu Studios hvor han spilte deleier av et helikopter-charterselskap sammen med skuespillerkollega Craig Hill. The Whirlybirds var en stor hit i USA og i utlandet og 111 episoder ble filmet og sendt i repriser i årevis.

In 1958 opptrådte Tobey som John Wallach i en episode kalt «$50 for a Dead Man» i Jeff Richards' NBCs westernserie Jefferson Drum. I 1960 hadde han gjesterolle i episoden «West of Boston» i en annen NBC-westernserie: Overland Trail med William Bendix og Doug McClure. Han opptrådte også i en ABCs westernserie: The Rebel med Nick Adams. Tobey hadde tre gjesteroller i Perry Mason, to i 1960 og en i 1962, hvor han spilte sheriff.

Gjesteroller[rediger | rediger kilde]

Mellom 1960 og 1962 hadde Tobey tre gjesteroller i Perry Mason sheriff D.A. Jack Alvin.

Den 31. desember 1961 hadde Tobey gjesteopptreden i ABC-Warner Brothers westernserie Lawman som maskinisten Duncan Clooney som forsøker å transportere en last med nitroglyserin gjennom Laramie i Wyoming. Når byen er evakuert før transporten av eksplosiver bestemmer to av Clooneys ansatte at de vil benytte sjansen til å plyndre banken.[4]

Tobey hadde også gjesteroller i Jack Lords serie på ABC i 1962-1963 om en rytter i en rodeo, Stoney Burke. Han opptrådte i 1969 i en episode av Adam-12 som en løytnant som har kommando over en helikopteravdeling. i 1976 spilte han en episode av Gibbsville og i 1978 som Captain Gordon Trigg, en kaptein på fergen MV Klickitat i staten Washington som gikk i NBCs totimer lange Emergency!-episode «The Most Deadly Passage». I 1985 opptrådte han som Judge Kemp i komedieseriem Night Court'.

Broadway[rediger | rediger kilde]

I 1964 begynte han på en lang periode på Broadway hvor han spilte mot Sammy Davis jr. i musikalversionen av Clifford Odets stykke Golden Boy. Han ble semi-regulær i NBC-serien I Spy som leder i felten for agentene Robinson og Scott. Chris Nyby som regisserte The Thing, var ofte regissør for disse episodene. Tobey fortsatte sitt arbeide i fjernsyn gjennom 1970- og 1980-tallet og spilte i filmer som Billy Jack, Walking Tall og Hjelp, vi flyr!.

Andre filmer[rediger | rediger kilde]

I 1957 spilte han mot John Wayne og Maureen O'Hara i John Fords The Wings of Eagles.

Tobey deltok også i skrekkfilmen The Howling, i krigsfilmen MacArthur hvor han portretterte Admiral Halsey, og i komediene Gremlins, Big Top Pee-wee og Gremlins 2: The New Batch.

Senere år[rediger | rediger kilde]

Som pensjonist fikk han ofte spilletilbud fra folk som var vokst opp med hans filmer fra 1950-tallet, spesielt Joe Dante, som betraktet Tobey som en sjarmerende mann. To andre opptredener i situasjonskomedien Night Court kom på samme måten, gjennom fans av hans arbeider. Sammen med andre karakterskuespillere fra 1950-tallets science fiksjon og skrekkfilmer (John Agar, Robert O. Cornthwaite, Gloria Talbott, etc.), opptrådte Tobey i et nyopptak, opprnnelg kalt Attack Of The B Movie Monster. I 2005 utga Anthem Pictures en komplett versjon på DVD under ny tittel, The Naked Monster. Tobeys scenes var filmet i 1985, men disse ble posthumt utgitt som hans siste film kreditt. Tobey gjorde en minneverdig opptreden i 1994 i Star Trek: Deep Space Nine i episoden «Shadowplay» som Rurigan, en venn som gjenskapte hans døde venner som hologram og ofte opptrådte i Lov og rett i L.A. som dommer.

Tobey døde en naturlig død i 2002 i Rancho Mirage i California, 85 år gammel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Internet Broadway Database, Internet Broadway Database person-ID 79819, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6640krz, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «"Trojan Horse", Lawman, December 31, 1961». Internet Movie Data Base. Besøkt 10. juni 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]