Kenneth Arrow

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kenneth Arrow
Kenneth Arrow, Stanford University.jpg
Under tildelingen av National Medal of Science i 2004
Født 23. august 1921 (95 år)
New York, USA
Utdannet ved City College of New York, Townsend Harris High School, Columbia University, Columbia University
Doktorgradsveileder Harold Hotelling
Nasjonalitet Amerikansk
Medlem av Royal Society, National Academy of Sciences, American Academy of Arts and Sciences, Pontifical Academy of Social Sciences
Utmerkelser John Bates Clark Medal, Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel, National Medal of Science, Guggenheim-stipendet, John von Neumann Theory Prize
Institusjoner Stanford University
Alma mater Columbia University
City College of New York
Fagfelt Mikroøkonomi
Influerer Alfred Tarski
Influert av John C. Harsanyi
Roger Myerson
A. Michael Spence
Eric S. Maskin
Priser og utmerkelser John Bates Clark Medal (1957)
Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel (1972)
National Medal of Science (2004)

(en) Informasjon hos IDEAS/RePEc
Nobel prize medal.svg
Nobels minnepris i økonomi
1972

Kenneth Joseph Arrow (født 23. august 1921 i New York i USA) er en amerikansk økonom som ble tildelt Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel sammen med John Hicks i 1972. Til dags dato er han den yngste personen som har mottatt denne prisen.

I økonomi er han blitt vurdert som en av viktigste figurene innen klassisk økonomisk teori etter andre verdenskrig. Mange av hans tidligere hovedfagstudenter ble senere tildelt Nobels minnepris i økonomi. Ken Arrows innvirkning på den økonomiske profesjonen har vært enorm og i mer enn femti år har han vært en av de mest innflytelsesrike av alle praktiserende økonomer. Han er også en av grunnleggerne av Det pavelige akademi for samfunnsvitenskap.

Sammen med Gerard Debreu (som vant Nobelprisen i økonomi i 1983) produserte Arrow de første bevisene for eksistensen av et marked for likevekt som ble gitt visse restriktive forutsetninger.

Han var en av mottakerne av National Medal of Science i 2004. Dette er USAs høyeste vitenskapelige medalje og ble gitt av daværende president George W. Bush. Arrow ble tildelt medaljen for sine bidrag til forskning på problemet med å ta beslutninger ved hjelp av ufullkommen informasjon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]