Ken Russell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ken Russell
Henry Kenneth Alfred Russell
Ken Russell 2008.jpg
Russell i 2008
Født3. juli 1927
Southampton, England
Død27. november 2011 (84 år)
London, England
Beskjeftigelse Regissør
Utdannet ved University of East London, Pangbourne CollegeRediger på Wikidata
Ektefelle Hetty Baynes (19921999), Shirley Ann Russell (19561978)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata

Henry Kenneth Alfred Russell (født 3. juli 1927 i Southampton, England, død 27. november 2011) var en engelsk regissør og filmskaper.

Han var utdannet fotograf fra Walthamstow Art School i London. Tidlig begynte han å arbeide med film som medium og eksperimenterte som amatør med 16-mm smalfilm før han senere arbeidet med film som hovedbeskjeftigelse.

Hans første film var «Amelia and the Angel» fra 1958. Fra samme år laget han flere dokumentarfilmer for BBC om komponister. Hans ukonvensjonelle stil – Russell valgte å fremheve enkeltfakta utfra egen vurdering – gjorde at han ble kritisert for å være respektløs.

Etter at han i 1964 hadde gitt ut sin første film for kino, «French dressing», kom han i 1969 med filmen «Women in Love», hvor Glenda Jackson fikk Oscar for beste kvinnelige hovedrolle. Han fulgte opp med filmatiseringen av Aldous Huxleys «The Devils» i 1972 og ikke minst den første rockeoperaen «Tommy» med The Who i 1974.

I 1980-årene arbeidet han en lang periode i USA, og kom blant annet med den modernistiske «Altered States» fra 1980, «Crimes of Passion» med Kathleen Turner og Anthony Perkins fra 1984, «Gothic» fra 1986 og «Lair of the White Worm» fra 1988.

I første halvdel av 1980-årene arbeidet Russell også som operaregissør og satte blant annet opp forestillinger i Firenze, Lyon, Charleston og Spoleto. Disse forestillingene understreket hans uvanlige innfallsvinkler og eksentriske tilnærminger, noe som ikke alltid falt i kritikernes smak.

I 1990-årene fikk Russell vanskeligheter med å få finansiert sine prosjekter, både på grunn av temavalg og løsninger. Han ble derfor nødt til å finansiere disse selv, slik at de er blitt utpregede lav-budsjettproduksjoner.

I sine arbeider har Russell nærmet seg temaer som seksualitet og religion, ofte på en måte mange har funnet svært provoserende. Hans sterkt symbolkraftige billedspråk brakte også tilbake manierte elementer.

Filmer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]