Keisertamarin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Keisertamarin
Keisertamarin
Vitenskapelig(e)
navn
:
Saguinus imperator
Goeldi, 1907
Norsk(e) navn: Keisertamarin
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Primater
Familie: Callitrichidae
Slekt: Saguinus
IUCNs rødliste:
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig

:
Livskraftig

Keisertamarin er en tamarin og utbredt i det vestlige Sør-Amerika. Navnet har denne elegante apen fått fra de lange hårene på overleppa som gir den en hvis likhet med den tyske keiseren Vilhelm II.

Kloapene er en familie som omfatter om lag 35 amerikanske apearter, deriblant silkeaper og tamariner. De likner andre vestaper, men har annerledes kroppskjemi. De har klør istdenfor negler og får 2 unger istedenfor én. Keisertamarinen kjennes på den feiende flotte hvite barten. Den danner ofte blandede flokker(2-8) med beslektede arter, for eksempel brunhodetamarin. Hver art svarer på de andres varselsrop når en bytteeter er oppdaget i nærheten. Kloaper, deriblant tamariner og silkeaper, har lang drekhetstid til så små pattedyr å være. Keisertamarinens drekhetsid er på 140-145 dager. Hunnen parer seg ofte med 2 hanner og får nesten alltid 2 unger. Siden begge hannene har paret seg med hunnen passer begge på ungene sammen. Faren bærer dem stortsett alltid rundt bortsett fra når de dier hos moren.

Kosthold[rediger | rediger kilde]

Keisertamarinen lever av frukt i regntiden, blomsternektar og sevje fra trær i tørketiden, og insekter, særlig sirisser, hele året rundt og egg.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hos keisertamrinen har både hann og hunn lang hvit bart som står i kontrast til deres svarte ansikt, rød- eller grå- brunnspettede pels og rødoransje hale.

  • Lengde: 23 – 26 cm
  • Vekt: 450 g
  • Hale: 39 – 42 cm
  • Sosial enhet: Flokk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]