Keiserspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Keiserspinner
keiserspinner, hann
keiserspinner, hann
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eacles imperialis
Drury, 1773
Norsk(e) navn: keiserspinner
Hører til: Ceratocampinae,
påfuglspinnere,
sommerfugler
Habitat: løv- og blandingsskog
Utbredelse: Nord-Amerika

Keiserspinner (Eacles imperialis) er en sommerfugl som tilhører familien påfuglspinnere (Saturniidae). Denne store arten lever i Nord-Amerika vest til Rocky Mountains.

Keiserspinner, hunn

Utseende[rediger | rediger kilde]

En stor spinner (vingespenn 100 – 150 mm), svovelgul med et sterkt varierenede innslag av purpurfargede tegninger, mest hos hannen. Vingene er overstrødd med små, svarte prikker. Larven er sterkt variende i farge, oransje til svart. Som ung har den tre par lange, oppstående pigger i tillegg til de kortere hårene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Som vanlig for påfuglspinnere kan keiserspinneren utnytte en lang rekke forskjellige trær til mat for larvene, blant andre eik, lønn og furu. Den ser ut til å være mest tallrik i eik- og furu-dominerte skoger. Den har en generasjon per år. Som andre påfuglspinnere tar ikke de voksne sommerfuglene næring til seg.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Keiserspinneren finnes i Nord-Amerika fra Rocky Mountains til atlanterhavskysten, fra Canada i nord til Mexico i sør. Den ser ut til å ha gått tilbake i den nordøstlige delen av dette området. I Sørvest-USA og Mexico blir den erstattet av en nært beslektet art.

Larve, tredje hudskifte

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]