Keiser Zhezong av Song

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Keiser Sòng Zhézōng.

Keiser Zhezong av Song (kinesisk: 宋哲宗; hanyu pinyin: Sòng Zhézōng; født 4. januar 1076 Kaifeng, død 23. februar 1100 i Kaifeng), født Zhào Yōng (趙傭), senere Zhào Xū (趙煦), var den sjuende keiser av det kinesiske Nordlige Song-dynastiet fra 1085 til sin død i 1100.

Han var den sjette sønnen til den tidligere keiseren, Shenzong. Hans tempelnavn Zhézōng betyr "Vis forfader."

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Enkekeiserinnens regentstyre[rediger | rediger kilde]

Zhezong Han overtok tronen da han var ni år gammel, i 1085, under oppsynet til sin bestemor, enkekeiserinne Gao, som regjerte under hans mindreårighet.

Under sitt regentskap utnevnte hun blant annet den konservative Sima Guang til kansler, og han stoppet umiddelbart de sosialøkonomiske forbedringsprogrammene startet av Wang Anshi.

Regjerende keiser[rediger | rediger kilde]

Zhézōng var maktesløs og det var ikke før etter enkekeiserinnens død i 1093 at han var i stand til å gjenoppta Wang Anshis reform (Wang døde sju år tidligere) og omgjøre Sima Guangs politikk.

Som keiser senket Zhezong skattene, stoppet alle forhandlinger med Xixia-riket og gjenopptok den væpnede konflikten mot Xixia, som førte til at riket måtte opptre mer fredelig ovenfor Song. Zhezongs styre ga Sòng tilbake noe av rikets styrke, men han klarte ikke å stoppe kampene mellom de mer konservative medlemmene av hans regjering og de mer liberale medlemmene som støttet Wangs reformer. Dette førte til det nordlige Sòngs tilbakegang i det tolvte århundre.

Keiser Zhezong hadde to keiserinner. Den første var fru Meng (1073-1131), som var kommet inn i det keiserlige harem i 1088. Hun ble utvalgt til ham som keiserinne av bestemoren - enkekeiserinnen - i 1092. Hun ble imidlertid utstøtt etter å ha blitt dømt for svartekunst i 1096 og da tvunget til å gå i kloster. Anklagen om trolldom ble styrket av tilståelser fra folk i hennes omgivelser - men de var fremkommet under tortur.

Tidlig i 1100, samme år som han skulle dø, eleverte han sin yndlingshustru Liu Qingjing (1078-1113) til keiserinne.

Zhezong døde i Kaifeng i 1100, tjuefire år gammel, og ble etterfulgt av sin yngre bror, som da ble keiser Huizong av Song.

Hans mausoleum er i gravkomplekset for det nordlige Song i Gongyi.

Litteratur[rediger | rediger kilde]Forgjenger:
 Shenzong 
宋朝皇帝
Keiser av Kina (Song-dynastiet)

Etterfølger:
 Huizong