Keiser Huizong av Song

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Keiser Song Huizong.

Keiser Huizong av Song (kinesisk: 宋徽宗; hanyu pinyin: Sòng Huīzōng; født 2. november 1082, død 4. juni 1135 i Mandsjuria), opprinnelig Zhao Ji (趙佶), Zhào Jí, var den åttende keiseren i det kinesiske Song-dynastiet fra 1100 til 1126, den nest siste keiser for Nordlige Song, og en av de mest berømte keisere fra dette dynastiet. Han levde et sofistikert liv i luksus som kom til å ende i tragedie.

Hans tempelnavn Huīzōng betyr Ærverdige forfader. Hans æranavn var Jiànzhōngjìngguó (建中靖國; 1101), Chóngníng (崇寧 ;1102-1106), Dàguān (大觀; 1107-1110) Zhènghé (政和; 1111-1118), Chónghé (重和; 1118-1119) og Xuānhé (宣和; 1119-1125).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Tronfølge[rediger | rediger kilde]

Den senere keiser Huizong var den ellevte sønnen til keiser Shenzong av Song, og ble keiser i februar 1100, da hans eldre halvbror Zhezong døde uten en direkte arving, og Huizong ble innsatt som keiser den følgende dagen.

Due på en ferskengrein av Keiser Huizong.

Keiser[rediger | rediger kilde]

Huizong var berømt for sin støtte til daoismen, og han var også en dyktig poet, maler, kalligraf og musiker. Han støttet opp om mangfoldige kunstnere ved sitt hoff, og den keiserlige malerisamlingen hans besto av minst 6000 malerier.

Huizong var en sann kunstner, men han forsømte også hæren, som holdt en stadig lavere kvalitet. Mot slutten av Huizongs regjeringstid grunnla jursjenerne under Wanyan Aguda Jin-dynastiet i Nord-Kina. Huizong allierte seg først med Jin for å kunne erobre Liao-dynastiet, men Jin var ikke fornøyd med bare å erobre Liao da de så hvor svakt Song-dynastiet var, og erklærte krig mot Song.

I 1126 krysset en jursjensk hær under Wanyan Wolibu floden Huanghe og beleiret Song-hovedstaden Kaifeng. Dette fikk Huizong til å abdisere til fordel for sin sønn Huan, den senere keiser Qinzong.

Jursjenerne klarte ikke å erobre i 1126, og trakk seg derfor tilbake, men Song måtte undertegne en ydmykende traktat hvor de måtte betale store krigserstatninger til Jin og betale skatt til dem hvert år. I 1127 invaderte Jin Song på ny, og inntok nå Kaifeng etter den såkalte Jinkang-hendelsen, hvor byen ble inntatt og keiserfamilien ble tatt til fange.

I mai ble Huizong ført til det nordlige Mandsjuria, hvor han levde resten av sitt liv som krigsfange under ydmykende forhold.

Keiser Huizong ble gravlagt i Songliuling («Seks-Song-mausoleet») ved Shaoxing i det som i dag er provinsen Zhejiang.

I Fortellinger fra myrlandet[rediger | rediger kilde]

Den kinesiske klassiske romanen Fortellinger fra myrlandet finner sted i slutten av Huīzōngs regjeringstid, da opprørslederen Song Jiang var aktiv. En fiktiv Huizong spiller også en mindre rolle i romanen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Zhezong 
Keiser av Kina (Song-dynastiet)
Etterfølger:
 Qinzong