Keiser Jingzong av Tang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Keiser Jingzong av Tang
Født22. juli 809Rediger på Wikidata
Chang'an
Død9. jan. 827Rediger på Wikidata (17 år)
Chang'an
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
Ektefellekonsort Guo
FarKeiser Muzong av Tang[1]
MorEmpress Dowager Wang
Søsken
12 oppføringer
Li Shi
Yichang
Li Shi
Princess Qingyuan
Li Shi
Li Shi
Ankang
Li Shi
Keiser Wenzong av Tang
Li Rong
Keiser Wuzong av Tang
Li Cou
Barn
8 oppføringer
Li Pu[1]
Li Chengmei[1]
Li Xiufu[1]
Li Zhizhong[1]
Li Yanyang[1]
Princess Yongxing
Princess Tianchang
Princess Ning
NasjonalitetTang-dynastiet[1]
GravlagtSanyuan[1]

Keiser Jingzong av Tang (født 22. juli 809 i Chang'an i Kina, død 9. januar 827 samme sted[2]) var i tenårene keiser under Tang-dynastiet i Kina, fra 824 til han ble myrdet.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Keiser Jingzong var eldste sønn av Li You (den daværende prinsen av Sui og senere keiser Muzong) og storebror til de senere keisere Wenzong og Wuzong. Moren var Li Yous konkubine, konsort Wang, som fødte ham i en sidehall i Det østlige palass.

Keiser[rediger | rediger kilde]

Keiser Jingzongs korte regjeringstid ble overskygget av korrupte evnukker som kontrollerte den keiserlige Shence-hæren (神策軍). Selv markerte han seg med tankeløsheter, overdådighet og uinteresse.

Mellom den tredje og femte dag etter hans intronasjon gav han et stort antall evnukker en rekke gaver og begunstigelser, som offisielle uniformer, fargede silketøyer og andre skatter.[2] Han brukte mye tid på polo, festter, turneringer og spill, og til musikk - med overdådige gaver til musikerne.[2] Han ankom ofte meget sent til keiserlige møter, og lot demed dette sine embedsmenn vente på ham i timevis. Da hans rådgivere Li Bo (李渤) og Liu Qichu (劉栖楚) oppfordret ham om å stanse med dette, lønnet ham dem rikt og forfremmet senere Liu, skjønt det er uklart om han tok til seg deres råd.[2]

Da Yuchi Rui (尉遲銳), prefekten av Long (龍州, i det moderne Mianyang i Sichuan) fremla i en petisjon at fjellet Niuxin (牛心山) var hemmelighetsfullt viktig for Tang-dynastets himmelske mandat, og at fjellets struktur burde repareres, gikk Jingzong med på dette: Han sendte titusenere av menn til å arbeide på ombyggingene, som var både vanskelig og farlig. Det sies at kretsen Dongchuan (東川, der Long inngikk) ble tappet for sine kreftert.[2]

Evnukkene dominerte både hans og hans lillebror Wenzongs regjering. Jingzong hadde ingen interesse for politikk og hengav seg til fornøyelser og et liv i overflod, mens evnukker som Wang Shoucheng og embedsmenn som Li Fengji utøvde den reelle makt i riket.

Til slutt ble keiseren myrdet av en gruppe sammensvorne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h China Biographical Database[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d e Zizhi Tongjian, vol. 243.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Muzong 
Keiser av Kina (Tang-dynastiet)
(824827)
Etterfølger:
 Wenzong