Kefije

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Keffiyeh)
Hopp til navigering Hopp til søk
PLO-lederen Yasser Arafat (1929–2004) iført karakteristisk «palestinaskjerf», palestinsk kefije, og militæruniform.
Iraq Levies, britiskkontrollerte militærstyrker i Kongeriket Irak, med kefijer (hodetørkler) holdt på plass med agal-snorer.
Sionist-lederen Chaim Weizmann (til venstre) og emiren Feisal av Irak 1918. Weizmann, som ble Israels første president, bærer arabisk hodeplagg som tegn på vennskap.
Patrulje fra den britiske spesialstyrken Special Air Service i Nord-Afrika under andre verdenskrig. Soldatene bærer arabiske hodeplagg på samme måte som ørkenavdelinga Long Range Desert Group.
Fra en propalestinsk demonstrasjon i London 2006. Mannen til venstre bærer palestinaskjerf over skuldrene som tegn på støtte til palestinerne.

Kefije, keffiyeh eller kufyia (på arabisk kūfiyyah ( كوفية), persisk chafiye ( چفیه ) og hebraisk kafiya ( כאפיה ), også kjent som ghutrah ( غترة), ḥaṭṭah ( حطة ), mashadah ( مشدة ), shemagh ( شماغ ) eller på kurdisk cemedanî (جه مه داني) og tyrkisk puşi) er et tradisjonelt arabisk hodetørkle formet som et firkantet skjerf av bomull. Hodeplagget brukes hovedsakelig av arabiske menn, men også av kurdere, tyrkere, iranere og andre for å beskytte hodet mot direkte sollys eller munnen og øynene mot støv og sand.

Plaggets navn kommer opprinnelig fra den arabiske byen Kufa, som var et viktig muslimsk senter i tidlig middelalder.

Som nasjonalsymbol for palestinere har det på norsk blitt kjent under navnet palestinaskjerf. Det karakteristiske vevde rutemønsteret kan ha opprinnelse fra det gamle Mesopotamia og representerer fiskegarn eller korn. Skjerfet har vært et motetilbehør i USA, Japan og andre vestlige land siden slutten av 1980-tallet.

Utforming og bruk[rediger | rediger kilde]

Skjerfet er et hvitt, kvadratisk klede med innvevde mønstre i en annen farge og ofte utstyrt med frynser. Det blir laget av ull, lin eller bomull. Hodeplagget kan være grovt og simpelt eller fint og kostbart. Det danderes på litt forskjellige måter på hodet, men brettes ofte diagonalt og festes med en agal (akal), en type hodering i form av et svart tau som legges dobbelt omkring hodet. Skjerfet kan også vikles tettere rundt hodet hvis en trenger bedre beskyttelse.

Skjerfet blir først og fremst brukt i områder med ørken der en trenger vern mot sterkt sollys, støv og ørkensand, men også mot kalde netter. Skjerfet har særlig vært brukt av bønder og beduiner, men er også vanlig blant finkledde kontorfolk og arabiske kongeligheter. Det har i tillegg vært en viktig del av uniformen til ørkensoldater og i Norge blir skjerfet kalt også «ørkenskjerf».

I nyere tid har skjerfet blitt tatt i bruk som politisk symbol, for eksempel under demonstrasjoner mot Israels okkupasjon av Palestina.

Palestinsk nasjonalsymbol[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Palestinaskjerf

Sammen med den voksende palestinske nasjonalidentiteten på 1980-tallet økte også behovet for å skape palestinske nasjonalsymboler. Det arabiske skjerfet keffiyeh som brukes av mange arabiske og muslimske grupper, ble tatt i bruk som et slikt symbol. Palestinere selv kaller skjerfet med sitt arabiske navn keffiyeh, men i enkelte land i Europa, spesielt i Skandinavia, festet navnet «palestinaskjerf» seg. Dette skjedde til tross for at skjerfet ble brukt av andre arabiske folkegrupper lenge før den palestinske nasjonalbevegelsen oppstod, og at det ikke er noe som tyder på at skjerfet er mer palestinsk enn jordansk, kurdisk, libysk, israelsk, syrisk, egyptisk eller kuitisk.

Årsaken til at den arabiske keffiyeh har fått navnet «palestinaskjerf» av propalestinske og venstreradikale grupper er trolig et ønske om å vise at Palestina-arabere har sin egen kultur og tradisjon som er forskjellig fra den arabiske. Navneskiftet kan også tolkes som en del av en politisk kampanje for redusere staten Israel legitimitet i området, siden skjerfet også er vanlig i Israel, Judea og Samaria.

Farger og mote[rediger | rediger kilde]

Stortingsrepresentanter fra SV og Ap bar 1. juni 2010 palestinaskjerf som symbol i protest mot Israels bording av hjelpeskip på vei til Gaza og i sympati med det palestinske folk.

Skjerfet kommer i flere farger. Svart og hvitt mønster er mest populært i Midtøsten, mens de røde og hvite blir oftest brukt i Jordan og i statene i Golfen.

Moten med «palestinaskjerf» i Norden begynte på 1980-tallet i København, og spredte seg etterhvert til Norge, Sverige og Finland. I Europa er sjalet populært i politiske kretser på venstresiden, der det i dag har fått sine egne, utvidede koder. Grønt/hvitt står i enkelte ungdomsmiljøer som har fulgt moten de siste årene for vegan, lilla/hvit for feminisme, rødt/hvitt for kommunisme og svart/hvitt for anarkisme. Dette er koder som ikke eksisterer i sjalets hjemlige region Midtøsten.

Flere mener at skjerfet har mistet sin politiske betydning etter at det også ble en populær moteartikkel på 2000-tallet. Blant annet har Lindex fått masseprodusert sjalet for salg til barn.

Militær bruk[rediger | rediger kilde]

Skjerfet har vært brukt i militæret siden andre verdenskrig, da ofte under betegnelsen shemagh. Særlig soldater fra det britiske Special Air Service som kjørte omkring i den støvende afrikanske ørkenen i åpne landrovere, var utstyrt med shemagh og kjørebriller. Siden da har en grønn shemagh vært en del av standardutrustningen i den britisk hæren. Under Golfkrigen ble shemaghen også brukt i en sandfarget utgave.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]