Kayser-Fleischer ring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kayser-Fleischer ring
Kayser-Fleischer ring
Eksempel på Kayser-Fleischer ring hos en 32 år gammel pasient.
ICD-10-kodeH18.0
ICD-9-kode371.14
DiseasesDB30056

Kayser-Fleischer ringer er mørke ringer i ytterkant av regnbuehinnen i øyet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Ringene som består av kobber avsetninger [1] i overgangen, Limbus corneae, der cornea møter sclera i Descemets membran. De manifesterer seg først som en halvmåne i overkant av cornea, deretter ytterligere en månesigd i underkant for til slutt å danne en hel sirkel.

På et sent stadium kan ringene observeres uten hjelpemidler. I tidlig stadium kan en spaltelampe være nødvendig for å avdekke forekomsten av de gyldenbrune eller grønn-gule månesigdene.

Lignende tilstander[rediger | rediger kilde]

Kayser-Fleischer rings er tegn på Wilsons sykdom som pga abnormal funksjon i leveren, resulterer i en opphopning av kobber i kroppen og karakteriseres ved cerebral degenerative endringer, lever cirrhose (skrumplever), splenomegali (forstørret milt), ukontrollerte bevegelser, muskelstivhet, psykiske forstyrrelser, dystoni (muskelspenningsforstyrrelser], og dysphagia (svelgevanskeligheter).

Kayser-Fleischer ringer opptrer også ved kronisk kobberforgiftning som kan forekomme dersom barn får melk oppvarmet i en kobber eller messingkopp eller fra drikkevann som kan inneholde oppløst kobber.

Vedvarende kobberforgiftning fremkaller symptomer som ligner på Wilsons sykdom, så som anemi og lever og nyreskader. Symptomer på kobberforgiftning kan manifestere seg ved forekomst av oppkast, kvalme og brekninger og diare og kan være dødelig.

Det forekommer sammenblanding av begrepene «Fleischer ringer» og «Kayser-Fleischer ringer». Kayser-Fleischer ringer skyldes altså kobberavsetninger, og er indikasjon på Wilsons sykdom, mens Fleischer ringer skyldes jernavsetninger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ McDonnell G, Esmonde T (1999). «A homesick student». Postgrad Med J. 75 (884): 375-8. PMID 10435182. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]