Kategoridiskusjon:Islendinger

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sortering av islandske navn[rediger kilde]

Skal vi på Norsk Wikipedia sortere også islendinger etter vanlige norske regler, altså ut fra etternavn? Eller skal vi i eksplisitt islandske kategorier (det vil i hovedsak si kategorien «Islendinger» m. underkategorier, men ikke over-nasjonale kategorier som «Fødsler», «Dødsfall», osv.) gjøre som islendingene selv og sortere etter fornavn?

Har dette vært tatt opp tidligere? Dersom det foreligger noe som ligner et vedtak eller en relevant retningslinje, bør dette eventuelt kommuniseres tydelig i form av en veiledende tekst i hovedkategorien, mens underkategoriene kan klare seg med en kortere henvisning.

Ledende wiki-er som den engelske og den tyske ser ut til å følge den islandske konvensjonen, tyskerne selvsagt mest konsekvent, og de har da også lagt inn en klargjørende veiledning (de:Kategorie:Isländer). Danskene derimot, som jo historisk ikke står islendingene helt fjernt, later til å mene at på Dansk Wikipedia gjelder danske regler.

Sammenligner vi så med Norsk Wikipedia, gjør de islandske personkategoriene her et mer rotete inntrykk. Flertallet av dem som per i dag ligger direkte i hovedkategorien Islendinger ser ut til å ligge på etternavn, mens situasjonen i underkategorier som f.eks. Islandske politikere og Islandske forfattere er mer "blandet".

Så noe bør nok gjøres, men hva? Silverstein 3. mar 2009 kl. 19:40 (CET)