Kategoridiskusjon:Islamofobi

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne kategorien bør slettes. Det store flertallet av oppføringer i denne kategorien har aldri blitt omtalt som "islamofobiske" av solide sekundærkilder. Islamofobi er ingen medisinsk diagnose, i motsetning til klaustrofobi og araknofobi, og det blir bare tull å kategorisere folk ut fra stigmatiserende politiske neologismer. Linuxboksen 28. jul 2011 kl. 21:19 (CEST)

Hva bør den generelle kategorien isteden kalles? Er islamkritikk eller Islamskepsis mer nøytralt og vidtfavnende enn antiislamisme, islamfiendtlighet, islamfrykt, islamhat og islamofobi? Hadde vært nyttig med en kategori som rommer både Siv Jensen, Hege Storhaug og Anders Behring Breivik. På engelsk er kategorien en:Category:Anti-Islam og tyrisk tr:Kategori:İslamofobi. Svenskene ordner islamofobi under blant annet sv:Kategori:Icke-medicinska fobier og tyskerne de:Kategorie:Diskriminierung aufgrund von Religion oder Weltanschauung. Ellers har flere andre språk kategorien en:Category:Criticism of Islam og liknende. Tror Kategori:Islam-kritikk hadde vært ok. Så kan vi legge kategori:Islamofobi under denne for å nyansere mellom mild tvil og hatefulle konspirasjoner. Wolfmann 9. aug 2011 kl. 14:22 (CEST)
Kanskje til og med Kategori:Kritikk av islam er enda litt videre?Wolfmann 9. aug 2011 kl. 14:26 (CEST)

Islamofobi og "kritikk av islam" er to helt forskjellige ting. Islamofobi er det aksepterte uttrykket for hat og fordommer mot muslimer, og brukes bl.a. av FN. Såvidt jeg kan se er alle oppføringene i kategorien - uten unntak - omtalt som islamofobe av solide sekundærkilder. Jeg mener det blir feil å ha kategorien islamofobi og en eventuell kategori for (ikke-rasistisk motivert) "kritikk av islam" underordnet hverandre den ene eller andre veien, siden dette blir som epler og pærer. "Kritikk av islam" kan være legitim religionskritikk på samme måte som kritikk av jødedom og kristendom. Dette har opplagt veldig lite med det som f.eks. English Defence League, Anders Behring Breivik eller andre høyreekstreme driver med. Lukademi 14. aug 2011 kl. 12:50 (CEST)

Jo, selvsagt er islamofobi ekstremt, hatefullt og fordomsfullt i forhold til saklig religionskritikk! Mente virkelig ikke noe annet Men det hadde kanskje vært greit med en viss kobling her likevel, og da synes jeg fortsatt Kategori:Kritikk av islam kunne være den vide, mer generelle overkategorien der blant annet underkategorien kategori:Islamofobi kunne inngå. Eller kanskje begge skal underordnes for eksempel kategori:Islam direkte? For du har rett i at epler og pærer ikke bør grupperes under hverandre. Men kanskje epler og råtne epler? :-) Wolfmann 14. aug 2011 kl. 16:35 (CEST)
Gitt hvordan begrepet oppfattes av de som 'rammes' av det, tror jeg dette er en kategori som kan bli gjenstand for mye diskusjon og mas. Ikke minst som du nevne: Hvor går grensen mellem fordommer og religionskritikk. Mennesker på venstresiden vil vel si at all kritikk av islam er islamofobi, mens andre gjerne vil ønske seg er mer raffinert bilde. Jeg tror derfor det ville vært bedre å flytte kategorien til et annet navn. Slik den fremstår nå, er den en eller flere brukeres eget lille prosjekt, der det samles mange forskjellige typer artikler, ikke basert på håndfaste kriterier, men personlig skjønn og synsing. F.eks. kommer det over hodet ikke frem i artiklene deres hvorfor Glenn Beck og Sean Hannity skal være i denne kategorien. At de er på den politiske høyresiden, er ikke nok i seg selv. Den tyske utgaven av denne kategorien heter 'Islamfiendtlighet', kanskje det er et bedre navn? V85 (diskusjon) 31. mai 2012 kl. 21:52 (CEST)[svar]
Ser at det ikke er blitt gjort noe mer med dette, men andre wikier har unngått dette navnet på kategorien. Synes det forrige forslaget, som nesten er fire år gammelt, om at kategorien endres til 'islamfiendtlighet' er et bedre navn. Jeg fjernet Sean Hannity fra kategorien, og vurderer å ta bort noen andre som ser ut til å være lagt inn etter at noen har lest politisk polemikk i USA, men tenker at om kategorien bytter navn vil det være bedre. Floyd (diskusjon) 23. mar. 2016 kl. 12:11 (CET)[svar]