Kate Greenaway

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kate Greenaway
Kate Greenaway00.jpg
Født17. mars 1846
London
Død6. november 1901 (55 år)
Frognal
Gravlagt Hampstead
Utdannet ved Royal College of Art
Beskjeftigelse Maler, skribent, illustratør, barnebokforfatter
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og Irland

Kate Greenaways tegning av hovedpersonen Polly fra Bret Hartes The Queen of the Pirate Isle (1886).

Kate Greenaway (egentlig Catherine Greenaway) (født 17. mars 1846, død 6. november 1901) var en engelsk barnebokforfatter og -illustratør. På 1880- og 1890-tallet var hun blant de mest innflytelsesrike engelske bokillustratørene sammen med kollegaene og konkurrentene Walter Crane og Randolph Caldecott.

Allerede den første boka hennes, Under the Window (1879), ei samling enkle, idylliske vers om barn, ble en bestselger. Kate Greenaway var aktiv i Arts and crafts-bevegelsen, og barnefigurene i illustrasjonene hennes, «Kate Greenaway-barn», ble tegnet med romantiserte og nostalgiske barneklær fra tidlig på 1800-tallet, det vil si empireinspirerte kjoler med høyt liv, forklekjoler og kysehatter for jentene, skeleton suit (todelt guttedrakt av overdel kneppet sammen med bukser med høyt liv) og kittel (serk) for guttene. Tegningene hennes var ellers utført i samtidas detaljerte og dekorative stil. Greenaways illustrasjoner ble reprodusert som fargexylografier, altså som fine, håndskårne tresnitt.

Kate Greenaway-medaljen er en britisk litteraturpris som er oppkalt etter henne. Den ble etablert i 1955 og deles hvert år ut til en prisverdig barnebokillustratør.

Kate GreenawaysMay DayFørste mai», 1884), penn og vannfarger.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]