Kastorhatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Trekantet hatt av kastor, en fin filt av beverhår, ca. 1780. Sennepsgul justaucorps og kalvekryss i halsen.
Flosshatt trukket med kastor, fra Paris ca. 1815

Kastorhatt (også skrevet castorhatt), beverhatt eller hårhatt var en type mannshatt som var laget av eller trukket med kastor,[1] det vil si en type filt, opprinnelig laget av beverhår, seinere også imitasjoner fra kanin og bløte, vevde stoffer som langhåret fløyel, felpel og plysj. Kastorhatter kom i bruk allerede 1550, men var særlig vanlige fra rundt 1750 til 1850. Den sammenpressede hårfilten var slitesterk, lett å forme og kunne børstes slik at materialet fikk en egen glans. Mange av de tidlige flosshattene var av kastorstoff. Andre stoffer har siden overtatt, blant annet silke.

Det ble slaktet millioner av bevere for å skaffe skinn til hårhattene. Da silke overtok som materiale i herrehattene på begynnelsen av 1800-tallet, kan det ha reddet beveren fra utryddelse.[2]

Kastorhatt er også betegnelse for en høy rund uniformshatt tidlig på 1800-tallet. Den hadde vid brem og en pull som smalnet noe av mot toppen. Etterhvert ble den venstre siden av bremmen brettet opp og utstyrt med en hattefjær rett opp for den oppbrettede bremmen.

Castor er det latinske navnet for bever. Kastorhatten kalles beaver hat, castor eller casterengelsk, kastorhattsvensk,[3] kastorhatdansk,[4] kastoorhoednederlandsk og kastorhuttysk.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]