Hopp til innhold

Castilla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kastilla»)
Castillas flagg.
Utstrekningen til Castilla rundt 1210.

Castilla (spansk: Castilla, også kjent som Kastilien eller Kastilla i Skandinavia) var en spansk historisk region med uklare grenser som er resultatet av en gradvis integrering av kongedømmet Castilla med dets naboer til å bli Castillas krone og senere kongeriket Spania da det ble forent med Aragóns krone og kongedømmet Navarra.

I dagens Spania er Castilla vanligvis betraktet å utgjøre en del av den selvstyrte regionen i Castilla og León i nordvest, og Castilla-La Mancha og Madrid i sentralt, og sentral-sørvestlige delen av landet, tidvis også inkludert Cantabria og La Rioja, av historiske grunner. Det er imidlertid ulike versjoner om de nøyaktige grensene til Castilla, og ettersom området mangler offisiell anerkjennelse i dag har området ingen offisielle grenser. Det er dog tradisjonelt delt mellom «Gamle Castilla», som er Cantabria, La Rioja og den østlige halvdelen av Castilla og León, og «Nye Castilla», som er Castilla-La Mancha og regionen Madrid. Moderne spanske monarker er nummerert i henhold til systemet i Castilla.

Castillas navn er antatt å bety «festningenes land» (festningspansk er castillo (jf. engelsk castle), fra latin castellum), i referanse til de festninger som ble bygd i området for å konsolidere og befeste den kristne gjenerobringen, Reconquista, fra maurerne (det muslimske herrestyret på Den iberiske halvøy).

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]