Kassiakanel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
kassiakanel, cassiakanel
Kassiakanel, bilde from Koehler's Medicinal-Plants (1887)
Kassiakanel, bilde from Koehler's Medicinal-Plants (1887)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cinnamomum cassia
Norsk(e) navn: kassiakanel
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Laurales
Familie: Laurbærfamilien
Slekt: Cinnamomum

Kassiakanel (latin: Cinnamomum cassia) er en art av kaneltreslekten og et krydder som skrapes av innsiden av løvtreet kassiakanel. Trærne vokser opprinnelig i Kina og Vietnam, men er også dyrket på Sumatra, i Bangladesh, India og andre steder i Asia.

Trærne av kassiankanel blir fra 10 til 15 meter høye, og forskjellen mellom denne og ceylonkanel (Cinnamomum zeylanicum)Sri Lanka, er at ceylonkanel har hvite blomster og finere og søtere aroma, brungul farge hvor pulveret ligner konsistensen til melis. Kassiakanel har gule blomster, sterkere og bitrere smak, og er det «kanel» som er i vanlig bruk i europeiske kjøkken.[1] Kassiakanel inneholder også mer kumarin enn ekte kanel.[2] Frem til 1960-årene var Vietnam viktigste kilde for kassiakanel, men under og etter Vietnamkrigen overtok høylandet på Sumatra mye av produksjonen av en variant av denne arten. Pulveret er grovere og stengene har kraftigere vegger enn hos ekte kanel.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Kanel anvendes både i ren form og ofte i krydderblandinger som curry og garam masala. En nyere oppdagelse er at kassiakanel kan forbedre glukose- og lipidmetabolisme hos personer med diabetes type 2 eller redusert glukosetoleranse. Effekten skyldes vannløselige polyfenolpolymerer, og ikke de dominerende forbindelsene i den essensielle oljen.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]