Karmapa-kontroversen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Karmapa-kontroversen betegner uenigheten om hvem som er den korrekte reinkarnasjonen etter den 16. Karmapa i den tibetanske buddhistiske linjen Karma Kagyu og dermed skal inneha tittelen den 17. Karmapa.

To kandidater ble fremsatt som den 17. Karmapa. En ung munk ved navn Urgyen Trinley Dorje ble av Tai Situ Rinpoche, nummer 3 i rekken etter Karmapa, hevdet å være den korrekte inkarnasjonen. Tai Situ Rinpoche la frem et prediksjonsbrev som han hevdet den 16. Karmapa hadde skrevet som bevis for dette, noe Kunzig Shamar Rinpoche, nummer 2 i rekken etter Karmapa, tvilte på var autentisk og ønsket en vitenskapelig undersøkelse av for å avgjøre om det virkelig var ekte.

Dette ønsket ble ikke oppfylt da Dalai Lama, stikk i strid med tradisjonen, avgjorde at Urgyen Trinley Dorje var den korrekte inkarnasjonen av 16. Karmapa og dermed fikk tittelen 17. Karmapa. Den kinesiske regjeringen støttet også opp under Urgyen Trinley Dorje som den 17. Karmapa og offisielt proklamerte de han som «en buddha». Det at den kinesiske regjeringen i det hele tatt anerkjente en reinkarnasjon av en tibetansk lama var noe helt nytt da de hadde som politikk å ikke anerkjenne noen tibetanske lamaer.

Innsettingsseremonien tok plass i Tibet/Kina uten Shamar Rinpoche (se ekstern lenke) sin godkjennelse. Shamar Rinpoche fant og godkjente derimot Trinley Thaye Dorje som den 17. Karmapa. Trinley Thaye Dorje er anerkjent av mange høytstående tibetanske lamaer.

Karma Kagyu linjen er med bakgrunn i dette delt i to. De som følger Trinley Thaye Dorje og de som følger Urgyen Trinley Dorje.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]