Karl Silberbauer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Karl Silberbauer
Født21. juni 1911Rediger på Wikidata
Wien
Død2. sep. 1972Rediger på Wikidata (61 år)
Wien
Beskjeftigelse
NasjonalitetØsterrike
Medlem avSchutzstaffel

Karl Josef Silberbauer (født 21. juni 1911 i Wien, død 2. september 1972 i Wien) var en østerriksk politimann og SS-offiser som var tilknyttet Gestapo under andre verdenskrig. Han var stasjonert i Nederland og ble etter krigen kjent for arrestasjonen av Anne Frank og hennes familie.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Militær og politi, SD- og SS-mann[rediger | rediger kilde]

Han tjenestegjorde først i den østerrikske hæren, og ble ansatt i politiet i 1935. I 1939 ble han tilknyttet Gestapo og flyttet til Nederland. I 1943 ble han overført til sikkerhetspolitiet (SD) i Haag. Den 4. august 1944 arresterte han, sammen med to nederlandske politimenn, Anne Frank og hennes familie.

Han nådde graden Hauptscharführer i SS.

I april 1945 vendte Silberbauer tilbake til Wien, der han satt i fengsel i 14 måneder.

I 1954 ble han igjen opptatt i politiet i Wien, og arbeidet der frem til han gikk av med pensjon.

Arrestasjonen av Anne Frank[rediger | rediger kilde]

I 1958 ble Simon Wiesenthal oppfordret til å bevise at Anne Frank hadde eksistert ved å finne mannen som arresterte henne. Wiesenthal fant frem til Silberbauer i 1963, og Silberbauer lot seg intervjue av pressen. Hans uttalelser bekreftet det Otto Frank hadde fortalt.

Han hadde en svært levende erindring av arrestasjonen. Spesielt husket han Otto og Anne Frank. Da han spurte Otto Frank hvor lenge de hadde gjemt seg svarte Frank «to år og en måned». Silberbauer var skeptisk inntil Otto stilte Anne Frank inntil merkene på veggen som viste hennes høyde siden de hadde flyttet inn i annekset. Silberbauer sa at hun «så ut som på bildene i bøkene, men litt eldre, og vakrere». «'De har en skjønn datter' sa jeg til hr. Frank».

Silberbauer hadde ikke fått vite av sin overordnede hvem som hadde angitt familien Frank, bare at tipset om en jødisk familie kom fra en «pålitelig» nederlandsk kilde. Hans tidligere overordnede, SS-løytnant Julius Dettmann, var i 1963 forlengst død, og dermed er det uavklart hvor tipset kom fra. Dettmann hadde begått selvmord i fangenskap kort etter krigsslutt.

Myndighetene igangsatte undersøkelser i 1964 for eventuelt å straffe Silberbauer. Men det ble klargjort at han hadde handlet etter ordre, og fant ikke bevis for at Silberbauer selv hadde gjort noe galt. Otto Frank la ingen skyld på ham, men understreket at han hadde bare handlet etter ordrer og opptrådt korrekt og uten grusomhet under arrestasjonen.

Silberbauer døde i 1972 og ble gravlagt på Friedhof Mauer i Wien den 7. september 1972.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Peter-Ferdinand Koch: Enttarnt. Doppelagenten: Namen, Fakten, Beweise. Ecowin, Salzburg 2011, ISBN 978-3-7110-0008-8.