Karl Renner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Karl Renner
Karl Renner 1905.jpg
Født14. desember 1870
Dolní Dunajovice
Død31. desember 1950 (80 år)
Wien
Gravlagt Wiener Zentralfriedhof
Ektefelle Luise Renner
Utdannet ved Universitetet i Wien
Beskjeftigelse Politiker, bibliotekar, diplomat, advokat
Parti Sozialdemokratische Partei Österreichs
Nasjonalitet Østerrike-Ungarn, Første østerrikske republikk, Forbundsstaten Østerrike, Nazi-Tyskland, Østerrike
Utmerkelse Æresdoktor ved Universitetet i Wien

Minnesmerke over Karl Renner i Siegendorf

Karl Renner (født 14. desember 1870, død 31. desember 1950) var en østerriksk sosialistisk politiker. Han tilhørte den særegne venstresosialistiske retningen som kalles austromarxismen. Renner var rettslærd, og skrev flere betydelige verk innen rettslæren, fra et marxistisk synspunkt. Blant disse verkene er «Den sosiale funksjonen til rettsinstitusjonene», utgitt 1904.

I verket «Problemene i marxismen» fra 1916 kom Renner med en tidlig analyse av den statsregulerte formen for kapitalisme som tydelig kom til syne i krigsøkonomien under første verdenskrig.

Etter Renners død ble hans verk «Endringene i det moderne samfunnet» utgitt, i 1953. Verket handler om sosialistisk strategi i et senkapitalistisk samfunn.

Noen regner Renner som tilhørende høyre fløy innenfor austromarxismen, relativt nær revisjonismen til Eduard Bernstein. Man kan si med sikkerhet at Renner stod entydig på det parlamentariske demokratiets grunn, og forsvarte en parlamentarisk strategisk linje i ordskiftene i det østerrikske sosialdemokratiske partiet SDAP (det nåværende SPÖ).

Karl Renner var den første kansleren i den såkalte Deutschösterreich i 1918 og han bidro til utformingen av Østerrikes forfatning av 1920. Siden hadde han også flere ministerposter i Østerrike. Fra 1945 til hans død var han landets president.


Forgjenger:
 - 
Østerrikes kansler
Etterfølger:
 Michael Mayr 
Forgjenger:
 Wilhelm Miklas 
Østerrikes president
Etterfølger:
 Theodor Körner