Karl Pilkington

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Karl Pilkington
Karl Pilkington 2008 cropped.jpg
Født23. september 1972[1] (47 år)
Sale i Stor-Manchester
Beskjeftigelse Skuespiller, forfatter
Nasjonalitet Storbritannia
SpråkEngelsk
SjangerKomedie, liksomdokumenter/biografi
DebutThe World of Karl Pilkington (2006)
Debuterte1998
Aktive år1998

Karl Pilkington (født 23. september 1972 i Manchester) er kjent fra TV- og podcastserien The Ricky Gervais Show og TV-serien An Idiot Abroad sammen med Ricky Gervais og Stephen Merchant.

The Ricky Gervais Show[rediger | rediger kilde]

Pilkington kom i kontakt med Gervais og Merchant da de hadde sitt eget radioshow på den London-baserte kanalen XFM. Han jobbet som produsent for showet, og ble raskt lagt merke til for sine merkelige, ofte ufrivillig morsomme innspill og uttalelser. Etter hvert begynte showet å dreie seg om Pilkington og hans forunderlige syn på stort og smått.

Konseptet ble ført videre i podcastserien, som ble svært populært med et gjennomsnitt på 261 670 nedlastinger per episode i sin første måned. Karl oppnådde raskt status som et fenomen, og blant annet ble T-skjorter og andre effekter med bilde av hans helt runde hode etterspurte salgsobjekter.

I 2009 ble podcastene animert i samarbeid mellom amerikanske HBO og britiske Channel 4.

Populære innslag[rediger | rediger kilde]

Populære innslag på The Ricky Gervais Show har blant andre vært:

White Van Karl, der Pilkington kom med sine meninger om ditt og datt. Merchant stilte et spørsmål om hva som helst som han måtte ta stilling til. Merchant innrømte skamløst at ideen var hentet ut fra The Suns spalte «White Van Man». Dette er innslaget som kanskje bidro mest til veksten av Pilkingtons popularitet.

Monkey News, hvor Pilkington presenterer utrolige historier om aper som han oftest har lest på Internett, selvfølgelig uten kildekritikk eller hensyn til sunn fornuft.

Cheeky Freak of the Week hvor Pilkington snakker om, igjen uten kildekritikk eller med hensyn til sunn fornuft, handikappede eller deformerte mennesker. Et eksempel er den trebente damen som jobbet som sjonglør på et sirkus, som Karl irriterte seg over, fordi hun «burde brukt bena i stedet». Det ble flere ganger presisert på showet at meningen aldri var å henge ut noen, men etter klager måtte de fjerne innslaget. Allikevel kunne spesielle mennesker fortsatt dukke opp i samtaler.

Rockbusters, en håpløs musikkquiz hvor lytterne skal komme fram til et band eller en artist ved at Pilkington gir et ordspillaktig hint eller gåte, i tillegg til bandet/artistens initialer. Når svarene senere avsløres må man legge en god porsjon godvilje til for at hintet/gåten skal fungere, noe Gervais og Merchant ofte påpeker med høy røst. Et av de første innslagene Pilkington introduserte i The Ricky Gervais Show på XFM, som hadde en kort levetid på podcastene.

Karl's Diary, hvor Merchant leser utdrag fra Pilkingtons dagbok, og vi får et dypere innblikk i hans snodige hverdag og hjerne.

Knob News som varte en kort stund. Dette handlet om rare og forunderlige nyheter rundt peniser, som for eksempel mannen som fikk operert en penis på armen sin. Kildekritikk og logikk var ikke å finne her heller.

Det innslaget Gervais nok har likt mest, er innslaget Hollywouldn't, der Pilkington tar et lydklipp med dialog fra en film, og redigerer inn sin egen stemme. Dette innslaget kunne man ikke høre på podcastene, men på radioprogrammet på XFM. Det han snakker om med «medskuespillerne» er som oftest noe han nylig har pratet om på showet, eller om Gervais eller Merchant.

An Idiot Abroad[rediger | rediger kilde]

I 2010 kom TV-serien An Idiot AbroadSky1 hvor Karl Pilkington fordomsfullt reiser rundt i verden og skal besøke verdens sju nye underverk. Gervais og Merchant legger opp reisene for Pilkington, og de har alltid en overraskelse på lur. Serien er dokumentarisk, og Pilkington utsettes stadig for ubehagelig og pinlige situasjoner, til Gervais og Merchant store glede. Seriens sesong to ble sendt i 2011, hvor Pilkington velger selv hvor han skal reise ut ifra en «100 steder å besøke før man dør»-liste. Overraskelsene kommer som perler på en snor, og reisene er langt ifra behagelige, til Gervais og Merchant store fornøyelse.

Serien ble også vist på NRK under navnet Ein idiot på tur.

Derek[rediger | rediger kilde]

I 2012 spilte Pilkington i pilotepisoden av mockumentarien Derek. Serien ble produsert av Gervais, sendt på den britiske TV-kanalen Channel 4. Resten av serien er under produksjon og Pilkington skal spille inn seks episoder til i sesongen. Pilkington spiller rollen som Dougie, vaktmester på et sykehjem for eldre.

Filmer[rediger | rediger kilde]

Pilkington hadde en mindre rolle i filmen The Invention of Lying, hvor hovedrolleinnhaveren var Gervais. Han har også hatt en mindre opptreden i Cemetary Junction, en film produsert av Gervais og Merchant.

Bøker[rediger | rediger kilde]

I 2006 ble den første boken til Karl Pilkington utgitt. Den heter The World of Karl Pilkington og inneholder samtaler og sitater fra podcastserien, og er illustrert av Pilkington selv.

Den andre boken hans ble utgitt i oktober 2007 og har navnet Happyslapped by a Jellyfish. Boken handler om Karls mange reiser utenlands. Den inneholder en rekke ferieskildringer både fra barndommen og med hans kjæreste Suzanne. Boken er prydet av Pilkingtons egne illustrasjoner og dikt.

Boken Karlology: What I've Learnt So Far kom ut i oktober 2008. Boken er formet som et pensum og inneholder flere emner, som blant annet engelsk, biologi og historie. Pilkington kommer deretter med hans egne tanker om disse emnene og stiller spørsmål til eksperter. Boken inneholder mange fakta og myter om disse emnene.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • 2006: The World of Karl Pilkington
  • 2007: Happyslapped by a Jellyfish
  • 2008: Karlology: What I've Learnt So Far
  • 2010: An Idiot Abroad: The Travel Diaries of Karl Pilkington

Fiktiv karakter?[rediger | rediger kilde]

Enkelte kritikere har spekulert i om Pilkington er en karakter spilt av en skuespiller, det er rett og slett vanskelig å tro at det er en ekte person bak hans merkelige utspill. Dette har flere ganger blitt tilbakevist av Ricky Gervais, samt journalister som har intervjuet Pilkington. Hvis man lytter til opptak av de gamle radiosendingene, kan man dessuten selv høre hvordan Pilkington gradvis får en større rolle i programmet, og hvor oppriktig forundret og fascinerte Gervais og Merchant er over denne kuriositeten av en mann.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Internet Movie Database, 16. okt. 2015, nm1797453
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 24. jun. 2015

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]