Karl Koecher

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Karl Koecher (født 21. september 1934 i Bratislava, daværende Tsjekkoslovakia) er den eneste kjente muldvarpen som har trengt inn i CIA og gitt informasjon til Sovjetunionen under den kalde krigen.

Han var ansatt i en radio som angivelig ofte ble gransket av kommunistisk sikkerhetstjeneste for hans satire som ofte spottet det kommunistiske regimet. Offisielt ble han medlem av den tsjekkoslovakiske etterretningstjenesten i 1962.

På grunn av sine engelskkunnskaper ble Koecher sendt som muldvarp til Vesten, til fordel for sovjetiske myndigheter. I 1965, da han og hans kone, Hana Koecher, tilsynelatende hoppet av fra Østblokken, flyttet de til USA. Koecher ble tildelt amerikansk statsborgerskap i 1970. Etter flere år som sovende agent han ble ansatt i CIA som oversetter og analytiker i 1973, hjulpet av sin falske dissident-legitimasjon og ferdigheter på en rekke øst-europeiske språk.

Han fikk høy sikkerhetsklarering og oversatte og analyserte dokumenter som ble overlevert av CIA-agenter. Han drev med transkripsjoner av telefonavlytting og virus. Han ble raskt en av Sovjetunionens beste kilder til hemmelig informasjon.

Koecher ble anklaget for å være dobbeltagent for Sovjet og ble sammen med sin kone tatt inn til avhør av FBI. Disse avhørene skal ha vart i flere dager før han ble varetektsfengslet og sendt til et høysikkerhetsfengsel. I dette fengslet ble han angrepet av andre innsatte, men hans overfallsmenn forsvant raskt. Dette førte til anklager om at det var amerikansk etterretningstjeneste som sto bak angrepet. Dette ble bestemt avvist av FBI.

Koecher var bekymret for sin egen sikkerhet i fengslet og han sendte derfor en forespørsel til KGB om å bli en del av en fangeutveksling med Sovjet. Den 11. februar 1986 ble Koecher og hans kone med på en utveksling med 9 personer som ble sendt til Glienicke Bridge i Berlin. Den mest fremtredende blant de som ble utvekslet var dissidenten Anatolij Sjtjaranskij.

Koecher fikk en helts velkomst ved returen til Tsjekkoslovakia og fikk et hus og en Volvo som belønning for sine tjenester for Sovjet. Etter kommunismens fall fortsatte han å leve i Den tsjekkiske republikk, relativt skjult. Hans kone, Hana Koecher, skapte overskrifter i Den tsjekkiske republikk, da hun fikk avskjed fra sin nye jobb som oversetter for den britiske ambassaden i Praha. Britene var helt uvitende om hennes fortid innen spionasje før en tsjekkisk avis-reporter varslet dem om dette.