Karl Hofer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Karl Hofer
Født11. oktober 1878
Karlsruhe
Død3. april 1955 (76 år)
Berlin
Beskjeftigelse Maler, universitetslærer
NasjonalitetTyskland
Medlem avBayerische Akademie der Schönen Künste
Utmerkelser Pour le Mérite for vitenskap og kunst, stort fortjenstkors av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden, Berliner Kunstpreis

Karl Christian Ludwig Hofer (født 11. oktober 1878 i Karlsruhe, død 3. april 1955 i Berlin) var en tysk maler som klassifiseres som ekspresjonist eller ekspressiv realist.

Han studerte kunst i Karlsruhe under Hans Thoma. Reiste både til Italia, og to turer til India. Ble lærer ved akademiet i Berlin i 1918 og til han ble erklært entartet i 1930-årene og fratatt stillingen i 1937. Flere av hans bilder ble hengt opp i den store entartet-utstillingen i München. I løpet av krigen ble atelieret hans ødelagt av allierte bomber. 111 verk ble beslaglagt.[1]

Han ble ikke medlem av noen bestemt gruppering, og malte vakre landskaper i 1920-årene. Deretter tok han opp trekk fra ekspresjonismen, med markerte flater og forenklede figurtegninger. Bildene hans skildret ofte mennesker med noe håpløst over seg. Dette sees i sammenheng med hans opplevelse av den første verdenskrigen. I 1930 og -31 eksperimenterte han med abstrakte bilder.

Etter krigen ble han rehabilitert som en av de store kunstnerne fra mellomkrigstiden, og ble rektor ved det gjenreiste akademiet fra 1945. Hofer ble i 1952 utnevnt til den tyske ordenen Pour le Mérite für Wissenschaften und Künste.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]