Karl Hofer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Karl Hofers bilde «Das Boot» på tysk frimerke

Karl Christian Ludwig Hofer (født 11. oktober 1878 i Karlsruhe, død 3. april 1955 i Berlin) var en tysk maler som klassifiseres som ekspresjonist eller ekspressiv realist.

Han studerte kunst i Karlsruhe under Hans Thoma. Reiste både til Italia, og to turer til India. Ble lærer ved akademiet i Berlin i 1918 og til han ble erklært entartet i 1930-årene og fratatt stillingen i 1937. Flere av hans bilder ble hengt opp i den store entartet-utstillingen i München. I løpet av krigen ble atelieret hans ødelagt av allierte bomber. 111 verk ble beslaglagt.[1]

Han ble ikke medlem av noen bestemt gruppering, og malte vakre landskaper i 1920-årene. Deretter tok han opp trekk fra ekspresjonismen, med markerte flater og forenklede figurtegninger. Bildene hans skildret ofte mennesker med noe håpløst over seg. Dette sees i sammenheng med hans opplevelse av den første verdenskrigen. I 1930 og -31 eksperimenterte han med abstrakte bilder.

Etter krigen ble han rehabilitert som en av de store kunstnerne fra mellomkrigstiden, og ble rektor ved det gjenreiste akademiet fra 1945. Hofer ble i 1952 utnevnt til den tyske ordenen Pour le Mérite für Wissenschaften und Künste.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Beslagslisten side 1

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]