Karl Gebhardt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Karl Gebhardt
Født23. nov. 1897[1]Rediger på Wikidata
Haag in Oberbayern
Død2. juni 1948[1]Rediger på Wikidata (50 år)
Landsberg am Lech
Hengning
BeskjeftigelseKirurg, universitetslærer, konsentrasjonsleirvakt, politiker, lege Rediger på Wikidata
Utdannet vedLudwig-Maximilians-Universität München
PartiNationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (1933–)[2][3]
NasjonalitetTyskland
Medlem avSchutzstaffel (1935–)[3][2]
Corps Bavaria München
Frikorps Oberland
UtmerkelserJernkorset
TroskapNazi-Tyskland
VåpenartSchutzstaffel[4]
Militær gradObergruppenführer, Sturmbannführer (20. april 1935)
Dømt forForbrytelser mot menneskeheten
Deltok iAndre verdenskrig,[4] første verdenskrig[4]

Karl Gebhardt (født 23. november 1897, død 2. juni 1948) var en tysk SS-general og nazi-lege som var en av hovedmennene bak medisinske eksperimenter på fanger i konsentrasjonsleirene Ravensbrück og Auschwitz. Han var også Heinrich Himmlers personlige lege.

Gebhardt ble etter krigen dømt til døden og henrettet for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Gebhardt ble født i Haag i Bayern. Han begynte å studere medisin i München i 1919 hvor han også deltok i Frikorps Oberland. Han hadde stor fremgang i karrieren. I 1935 fikk han sin habilisasjon, og året etter ble han amanuensis i Berlin. I 1937 ble han professor i ortopedisk kirurgi.

Karriere som nazilege[rediger | rediger kilde]

Han meldte seg inn i NSDAP den 1. mai 1933. To år senere gikk han også inn i SS, og ble overlege ved sanatoriet i Hohenlychen i Uckermarck. Han omstilte det fra et tuberkulosesanatorium til en ortopedisk klinikk, og under andre verdenskrig til et sykehus for Waffen-SS. I 1938 ble han Heinrich Himmlers personlige lege, og ble etterhvert forfremmet til Gruppenführer i SS.

Karl Gebhardt under legeprosessen i Nürnberg i 1947

Gebhardt beordret, samordnet og deltok i eksperimenter på fanger i flere konsentrasjonsleirer, spesielt i kvinneleiren Ravensbrück (som lå nær Hohenlychen) og i Auschwitz. Dette gjorde han i samarbeid med blant annet legene Fritz Fischer og Herta Oberheuser som tjenestegjorde som hans assistenter.

De første eksperimentene Gebhardt fikk ordre om å utføre kom på ordre av Himmler selv, etter at Obergruppenführer Reinhard Heydrich døde som følgene av attentat forøvet i Praha i sluttet av mai 1942. Gebhardt var blitt kalt til Praha av Himmler for å forsøke å redde Heydrichs liv. Theodor Morell rådet Gebhardt til å behandle Heydrich med sulfonamid, men Gebhardt anså at Heydrich skulle komme seg uten antibiotikabehandling.[5] Heydrich døde av sepsis åtte dager etter attentatet og Himmler beskyldte Gebhardt for forsømmelser.

Den 20. juli 1942 innledet Friz Fischer, på ordre fra Gebhardt, sulfonamid-eksperiment på en gruppe kvinner i Ravensbrück.[6] Gebhardt aktet med dette å renvaske seg fra ansvaret for Heydrichs død.

Han var også president for det tyske Røde Kors.

Etter krigen[rediger | rediger kilde]

I 1947 ble Gebhardt stilt for retten i Legeprosessen i Nürnberg. Han ble funnet skyldig i krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, og dømt til døden den 20. august 1947. Han ble hengt i Landsberg fengsel den 2. juni 1948.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Dienstaltersliste der Schutzstaffel der NSDAP, Stand vom 1. Dezember 1936[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Nuremberg Trials Project, nuremberg.law.harvard.edu[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b c https://nuremberg.law.harvard.edu/documents/1864-affidavit-concerning-karl-gebhardts?q=Karl+Gebhardt+#p.1; Nuremberg Trials Project.
  5. ^ Heberer & Matthäus 2008, s. 134
  6. ^ «Experiments by SS-Brigadefuehrer Gebhardt on the Combatting of Gas-Gangrene». Nuremberg Trials Project (engelsk). Harvard Law School Library. Arkivert fra originalen 10. august 2012. Besøkt 10. august 2012.