Karl Brugmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Karl Brugmann
Karl Brugmann.png
FødtKarl Friedrich Christian Brugmann
16. mars 1849
WiesbadenRediger på Wikidata
Død29. juni 1919
LeipzigRediger på Wikidata
Gravlagt Südfriedhof LeipzigRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lingvist, universitetslærerRediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata
Medlem av
6 oppføringer
Det saksiske vitenskapsakademiet (1888–), Accademia Nazionale dei Lincei, Det ungarske vitenskapsakademiet, Det russiske vitenskapsakademi, Bayerische Akademie der Wissenschaften, Accademia delle Scienze di Torino (1897–)Rediger på Wikidata
FagområdeIndoeuropeistikk
ArbeidsstedUniversitetet i Leipzig
Stilling(er)Professor
Viktige verkGrundriss der vergleichenden Grammatik der indogermanischen Sprachen
Signatur
Karl Brugmanns signatur

Karl Friedrich Christian Brugmann (født 16. mars 1849 i Wiesbaden, død 29. juni 1919 i Leipzig) var en tysk språkforsker, en av de viktigste innenfor den indoeuropeiske språkvitenskapen.

Brugmann studerte i Halle og i Leipzig. I 1882 ble han ekstraordinær professor i Leipzig og i 1884 professor i Freiburg im Breisgau. I 1887 vendte han tilbake til Leipzig, hvor han foreleste i indoeuropeisk språkvitenskap. Han var en tilhenger av prinsippet om lydlovenes unntaksløshet og regnes som en av de viktigste unggrammatikerne. Hans hovedverk er Grundriß der vergleichenden Grammatik der indogermanischen Sprachen i fem bind (sammen med Berthold Delbrück) og Morphologische Untersuchungen auf dem Gebiete der indogermanischen Sprachen i seks bind (sammen med Hermann Osthoff). Sammen med Wilhelm Streitberg grunnla han tidsskriftet Indogermanische Forschungen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personDenne person- og språkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.