Kaptein Mark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kaptein Mark (italiensk: Comandante Mark) var en tegneserie skapt av de italienske serieskaperne EsseGesse (Giovanni Sinchetto, Dario Guzzon og Pietro Sartoris) i 1966. I Norge gikk serien i bladet Præriebladet i periodene 19681990.

Handling og hovedpersoner[rediger | rediger kilde]

Handlingen foregikk under den amerikanske uavhengighetskrigen. Kaptein Mark var leder for Ontarios Ulver i Ontario, Canada. "Ulvene" holdt til på et fort på ei øy i Ontariosjøen. Han var ikke fremstilt spesielt stor eller atletisk, men har overvant stort sett det han kom over av fiender.

Andre hovedpersoner her var Mister Bluff og hans hund Flok samt den alltid overtroiske og sørgmodige indianeren Triste Gufas. En annen hovedperson er Ontariofortets kokke Betty som har et godt øye til Mark og som Mark har et godt øye til. Det er imidlertid lang mindre flørting her enn det er i EsseGesses andre kjente serie Kaptein Miki. En meget spesiell hovedperson er også Kroken (i noen serier kalt Jernkroken), en sjøulk som er kaptein på et krigsskip han i en tidlig serie stjal fra noen engelskmenn. Dette krigsskipet påførte engelskmennene mange store tap. Kroken har mistet den ene hånden og fått erstattet den med en krok, derav navnet. Denne kroken tilegnes visse menneskelige egenskaper, og den nærer et fryktelig hat til engelskmennene.

Mye av humoren i serien er knyttet til Bluff, Gufas og Flok. Gufas og Flok hater hverandre, det er ikke uvanlig at Gufas baksnakker og mishandler Flok, og at Flok tar hevn ved å bite Gufas i rompa. I regelen vinner Flok kampen til slutt. En del humor er også knyttet til Betty og hennes flørting med Mark.

Plottene besto i hovedsak av at Mark og "ulvene" bekjempet forskjellige skurker og de forhatte engelske koloniherrene.

Trivia[rediger | rediger kilde]

Det var bare i Norge at Mark var kaptein. Opprinnelig het han Il commandante Mark (Kommandant Mark)