Kapring i høy hastighet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kapring i høy hastighet
orig. Under Siege 2: Dark Territory
Generell informasjon
SjangerAction
Prod.landUSA USA
UtgivelsesårUSA 14. juli 1995
Norge 13. oktober 1995
Lengde99 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense18 år (1995) (Norge)
Bak kamera
RegissørGeoff Murphy
ManusforfatterJ.F. Lawton (karakterer)
Roger Hatem
Matt Reeves
ProdusentArnon Milchan
Steve Perry
Steven Seagal
KomponistBasil Poledouris
SjeffotografRobbie Greenberg
KlipperMichael Tronick
Foran kamera
MedvirkendeSteven Seagal
Eric Bogosian
Katherine Heigl
Morris Chestnut
Everett McGill
Annen informasjon
FilmselskapWarner Bros.
Budsjett$60 millioner (estimat)
Eksterne lenker

Kapring i høy hastighet (originaltittel: Under Siege 2: Dark Territory) er en amerikansk actionfilm fra 1995 med Steven Seagal i hovedrollen (også medprodusent). Andre sentrale rolle spilles av Eric Bogosian, Katherine Heigl, Morris Chestnut og Everett McGill. Den ble regissert av Geoff Murphy og er en oppfølger til Andrew Davis' Kapring på åpent hav fra 1992.

Kapring i høy hastighet har omtrent samme stil som øvrige actionfilmer med Steven Seagal, og kan også sammenlignes med samtidige filmer som f.eks. Die Hard 2.

Filmen ble en moderat kommersiell suksess på kino, men innbrakte ikke like mye som dens forløper, Kapring på åpent hav, fra 1992. Den fikk middelmådig mottakelse av kritikerne.

Handling[rediger | rediger kilde]

En suspekt elektronikkekspert og hans medhjelpere tar kontroll over et høyhastighetstog i Colorado og forvandler det til en rullende kommandoenhet for en formidabel våpensatellitt. Men en av passasjerene har klart å unngå å bli tatt til fange – eks-SEAL-soldaten Casey Ryback (Steven Seagal). Ved hjelp av hans inngripen blir toget raskt forvandlet til en slagmark og dermed en strek i regningen for kaprerne. Samtidig med dette kaoes blir satellitten låst i utskytingsposisjon, og et godstog fullt av bensin er på vei mot dem.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Publikum og anmelderne[rediger | rediger kilde]

Filmen ble en moderat kommersiell suksess og innbrakte $50 millioner ved amerikanske kinoer og $106 på verdensbasis. Den gjorde det dermed noe dårligere enn sin forløper (Kapring på åpent hav) som innbrakte $83 millioner i USA og $156 millioner på verdensbasis.[1]

Filmen fikk blandet mottakelse av filmanmelderne og har bare oppnådd 32% på Rotten Tomatoes.[2] Den kjente amerikanske filmanmelderen Roger Ebert gav den brukbar omtale og beskrev den som underholdende. Han tildelte den tre av i alt fire stjerner.[3]

I Norge[rediger | rediger kilde]

Den norske versjonen som gikk på norske kinoer var noe klippet (vold).

Dagbladets anmelder gav filmen terningkast fire og skrev følgende kommentar: «Spesialeffektfolkene gjør som sist (Kapring på åpent hav) en strøken jobb, med en togkollisjon på en høybro, oversvevd av helikopter, som et smadrende og flammende høydepunkt».[4]

Trivia[rediger | rediger kilde]

Julian Sands og Jeff Goldblum takket begge nei til rollen som skurkerollen Travis Dane.

I rollene[rediger | rediger kilde]

DVD[rediger | rediger kilde]

Den ble utgitt på region-1 i 1997 og region-2 i 1999. Den har blitt utgitt i flere utgaver i ettertid.

Den norske DVD-utgaven kom den 15. november 1999 og på Blu-ray den 31. oktober 2007.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «UNDER SIEGE 2: DARK TERRITORY». Boxoffice mojo. Besøkt 4. mars 2009. 
  2. ^ «Under Siege 2». Rotten Tomatoes. 24. oktober 2008. Besøkt 4. mars 2009. «Reviews Counted: 28» 
  3. ^ Ebert, Roger (17. juli 1995). «Under Siege 2: Dark Territory». Chicago Sun Times. Besøkt 4. mars 2009. «I was also amused by the film. It isn't as good as the original "Under Siege," but it moves quickly, has great stunts and special effects, and is a lot of fun. » 
  4. ^ Ellingsen, Thor (13. oktober 1995). «Seagal tar toget». Dagbladet. Besøkt 4. mars 2009. «Steven Seagal, det fåmælte handlingsmennesket, er denne gangen henvist til å redde menneskeheten fra et høyhastig jernbanetog, som foruten passasjerer og mannskap er lastet med desperados av ymse avskygninger. Spesialeffektfolkene gjør som sist («Kapring på åpent hav») en strøken jobb, med en togkollisjon på en høybro, oversvevd av helikopter, som et smadrende og flammende høydepunkt.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]