Hopp til innhold

Kappa (mytologi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leter du etter klesmerket Kappa, se Kappa (klesmerke)
Leter du etter den greske bokstaven Kappa, se Kappa (bokstav)
Kappa

Kappa (河童, noen ganger kalt Gataro 川太郎) lever ifølge japansk mytologi i små vann og elver, og har derfor svømmehud på hender og føtter. De er på størrelse med et menneskebarn, men kroppen minner mer om en apes eller en frosks. Bilder viser ofte at kappa har skjellet hud som varierer i farge fra gul til grønn eller blå.

Kappa kan være ondskapsfulle. Skøyerstrekene deres kan være uskyldige, som for eksempel å fise i offentlighet eller å se under kvinners kimono, men de er av og til også spille som å stjele avlinger, kidnapping av barn eller voldtekt av kvinner. Små barn er et av kappas favorittmåltider, selv om de også spiser voksne. De suger ut innvollene eller blodet gjennom anus. Selv i dag setter noen japanske byer opp skilt ved vannkilder som advarer mot denne skapningen. Kappa sies å være redd for ild, så noen landsbyer arrangerer festivaler med fyrverkeri hvert år for å skremme dem bort.


Kappa i moderne tid[rediger | rediger kilde]

Kappa er populære figurer innen japansk animasjon, barneleker og litteratur. De blir i dag oftere avbildet som søte og tegnefilmaktige, enn som monstre.

Kappa har dukket opp i flere litterære sammenhenger. En av de mest kjente er Akutagawa Ryunosukes novelle "Kappa" (カッパの三平). Kappa var også inspirasjonskilden til skapningen i filmen Ringu. En serie av korte animasjoner som ble vist på japansk TV, 河童の飼い方 (Hvordan oppdra en kippa) viser de humoristiske prøvelsene en ung mann må gjennomgå mens han prøver å oppdra en kappa som kjæledyr.

Kappa opptrer i en rekke videospill. I Final Fantasy VI omformer en av karakterene seg til en slik skapning. Kong Bowser Koopa og hans Koopalings fra Super Mario Bros. er basert på kappa, og i Super Mario World er det et fjell med en vannfylt topp kalt "Kappa Mountain". Idéen til to av Pokémons små monstre, Lombre og Golduck, kommer også fra det mytologiske vesnet (kappa er faktisk Golducks japanske navn). Kappa er også med i InuYasha, Harvest Moon, Animal Crossing, Touhou Project, Pocky & Rocky og We Love Katamari.