Kapp Thordsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kapp Thordsen på kartet over Svalbard
Kapp Thordsen
Kapp Thordsen
Kapp Thordsen på kartet over Svalbard

Kapp Thordsen er et nes i IsfjordenSpitsbergen. Neset avslutter den brede halvøya Dickson Land, og deler Isfjorden mellom de to hoved-sidefjordene Nordfjorden i vest og Billefjorden i øst. Kysten av neset er erodert og bratt med noen meters klippeformasjon, og det er et flatt, bredt platåområde innenfor som heter Siklarhallet, under fjellet Saurieberget (659 m) mot Billefjorden. I vest kommer Sauriedalen ut fra Frostisen-breen i nord, og helt i nordvest mot Nordfjorden ligger Tsjermakfjellet (422m) og videre Kongressfjellet (605 m) lengre nord.

Kapp Thordsen har fyrlykt helt ytterst, nær restene av den pomor-russiske fangsthytta.

Stedet tilhører Nordre Isfjorden nasjonalpark.

Historie[rediger | rediger kilde]

Foto av kysten på nordøstre Siklarhallet med Svenskhuset midt i bildet, og utkikksposten rett over dette.
Kapp Thordsen sett fra Billefjorden i sørøst.

Det står en pomor-russisk fangsthytte midt ytterst på neset, og en pomor-russisk fangstinnretning som er intakt. I nordvest ved utløpet av den mektige Saurieelva ligger Hagahytta, en annen norsk fangsthytte som var bistasjon i den norske fangstperioden i mellomkrigstiden.

Den svenske ekspedisjonen til Adolf Erik Nordenskiöld i 1864 undersøkte Isfjordens geologi ved Kapp Thordsen. Også Den Norske Nordhavsexpedition i 1876-78 utforsket området systematisk, anført av Georg Ossian Sars og Henrik Mohn, og med den unge assistenten Fridtjof Nansen fra Bergens Museum om bord.[1]

Nordenskiöld reiste det legendariske Svenskhuset helt nordøst på Siklarhallet innenfor Kapp Thordsen, et stort toetasjes hus til bruk for vitenskapelige ekspedisjoner. Det var her Tragedien i Svenskhuset fant sted. I fjellsida over dettee huset ligger ekspedisjonshyttas utkikkspost oppå «Siklarhallet».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Arlov, Thor B (1996). Svalbards historie (2008 utg.). Tapir Akademisk Forlag, kapitel 6. s. 156-184. ISBN 978-82-519-1851-0. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]