Kapong (kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kapong kommune, i provinsen Phang Nga.
Skogkledd fjellandskap langs riksvei 401, helt nord i Kapong kommune.

Amphoe Kapong (Kapong kommune) er en kommune i provinsen Phang Nga i Thailand. Den er den eneste kommunen i provinsen som ikke har kyst, og ligger i de skogkledde fjellområdene i innlandet øst for kysten mot Andamanhavet. Kommunen utgjør 588,8 km² og hadde 12 963 innbyggere i 2005.

Kommunesenteret er tettstedet Kapong med 1 700 innbyggere, ved Kapong-elva som munner ut i Andamanhavet ved kommunesenteret Takua Pa i nabokommunen Takua Pa. Rommani er det andre større tettstedet med nesten 1 500 innbyggere, det ligger helt i nordøst ved riksvei 401, nær grensen mot Khao Sok i Surat Thani.

Kapong-elva med omliggende åser og fjell utgjør nesten hele kommunen. I øst er det en sammenhengende fjellrygg som når opp i 1 050 moh. i sørøst og 898 moh. i nordøst. Den er kledd med tropisk lauvskog og noe regnskog, mens slettelandet rundt elven i vest er dyrket med innslag av banan- og gummidyrking.

Syrelivet er frodig med typiske tropiske arter av slange, krypdyr og øgler. Det holdes noe elefant i skogsområdene i nord.

Riksvei 401 går øst-vest gjennom kommunen helt i nord, den går fra Takua Pa og inn i provinsen Surat Thani. Det er relativt dårlige kommunikasjoner og uregelmessig mobildekning i kommunen.