Hopp til innhold

Kanonkuletre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kanonkuletre
Stamme med frukt og blomster
Nomenklatur
Couroupita guianensis
Aubl.
Populærnavn
kanonkuletre
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Ordenlyngordenen
FamilieLecythidaceae
UnderfamilieLecythidoideae
SlektCouroupita
Miljøvern
IUCNs rødliste:
ver 2.3
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigAvhengig av lokale tiltak

LC — Livskraftig

Økologi
Habitat: tropisk skog
Utbredelse: nordlige Sør-Amerika

Kanonkuletre (Couroupita guianensis) er et treslag i familien Lecythidaceae.

Det blir opptil 35 m høyt og har ikke brettrøtter. Bladene er samlet ytterst på greinene. Bladstilken er 5–30 mm lang. Bladene er 8–31 cm lange, 3–10 cm brede og har 15–25 par sidenerver. Bladene blir gule og faller av to–tre ganger i året, og etter 15 dager spretter nye blad. Løvfallet skjer som regel rett før blomstring, og det er lite synkronisering mellom ulike trær.

Blomsterstanden er som regel en klase, men kan være forgrenet. Den vokser rett ut av stammen (kauliflori), og av og til kan hele stammen være dekket av blomster. Blomstene er zygomorfe og 5–6 cm i diameter. Begeret har 6 fliker. Det er 6 kronblad som er gule eller rosa på utsiden og røde inni. Det er mange pollenbærere som er vokst sammen til en hette. Den er hvit lengst inn, rosa lenger ut og gul ytterst. Fruktknuten er undersittende og har 6 kammer. De duftende blomstene pollineres av bier i slekta Xylocopa. Fruktene er kulerunde og 12–25 cm i diameter med mange frø i fruktkjøttet.

Kanonkuletre vokser naturlig i Colombia, Venezuela, Guyana, Surinam, Fransk Guyana, Ecuador, Peru og øst og sørvest i Amazonas i Brasil. Det blir plantet som prydtre i tropiske og subtropiske strøk og er vanlig ved templer i India, Sri Lanka og Thailand. Fruktene brukes som dyrefôr, men spises ikke av mennesker.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]