Kangerlussuaq

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 67°0′29,639″N 50°41′27,305″V

Panorama-bilde av Kangerlussuaq
Artig skilt i byen. Skiltet røper at det er lengre til København enn Nordpolen.

Kangerlussuaq, eller Søndre Strømfjord (dansk navn), er en by i Vestgrønland ved enden av fjorden av samme navn, nær Sisimiut. Byen ligger på høyde med Polarsirkelen omtrent 170 km fra vestkysten, men kun 30 km fra Innlandsisen.

Fra 1941 til 1992 hadde den amerikanske militærbasen Bluie West Eight tilhold i Søndre Strømfjord. Den lille byen har om lag 500 innbyggere.

Kangerlussuaq har den eneste lufthavnenGrønland hvor det går an å lande store fly som f.eks. Boeing 747. Lufthavnen er viktig, for den er den eneste veien ut derfra, utenom båt. Den er portalen til Grønland; skal man til hovedstaden, Nuuk, tar man småfly fra Kangerlussuaq.

Beskjedne nedbørsmengder og ly for vind gir gode flybetingelser i det ellers harde arktiske klimaet.

Søndre Strømfjord har et rikt dyreliv. Blant annet finnes moskusfe, reinsdyr, fjellrev, falk, ørn og ravn. I vinterhalvåret er det et meget sterkt nordlys over området.

Kangerlussuaq har havn med sommerforbindelser til de vestgrønlandske byer. Byen har også hotell, supermarked, svømmehall, barnehage og skole.

Fra militærtiden er det igjen en del veier som man kan bruke til fots, med hest, sykkel eller bil. Veiene går rundt flyplassen og til et utkikkspunkt ved Russelgletscheren nær innlandsisen, som er en populær turistattraksjon.

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Søndre Strømfjord har kun et «supermarked», og det kalles Butikken.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]