Kanalen gjennom Walcheren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 51°29′47″N 3°37′08″Ø

Kanalen gjennom Walcheren, sett fra dreiebroen ved Souburg mot Middelburg

Kanalen gjennom Walcheren er en konstruert vannvei som deler halvøyen Walcheren i den nederlandske provinsen Zeeland i to. Den forbinder Vlissingen ved Westerschelde med Veere ved Veerse Meer med hverandre. Kanalen ble anlagt 18701873 og spilte en rolle i Middelburgs økonomiske gjenoppblomstring.

Denne kanalen og kanalen gjennom Zuid-Beveland ble anlagt samtidig med den delen av jernbanelinjen mellom Roosendaal og Vlissingen som ligger på Walcheren. Da jernbanesporet ble anlagt, ble Sloe blokkert av Sloedemningen og kunne dermed ikke lenger brukes som seilingsrute. Fra belgisk side ble det da gjort klart hvor viktig det var å få nord-sør forbindelser fra Westerschelde til Veerse Meer og Oosterschelde. Kanalen følger delvis traséen som den gamle kanalen (fra 1817) til Middelburgs havn fulgte, og samtidig ble det anlagt to havner og en sluse inne på halvøyen, og en havn ved kysten.

Kanalen gjennom Walcheren har etterhvert blitt mindre viktig for transport, mens den har blitt viktigere for turisme og lystbåter. Mellom Middelburg og Veere bryter en sidekanal, Arnekanalen, av til Arnemuiden og Nieuw- en Sint Joosland.