Kanal 5

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kanal 5
Lansert28. mars 1989
LandSveriges flagg Sverige
HovedkvarterEnglands flagg London, England Sveriges flagg Stockholm, Sverige
Tidligere navnNordic Channel 1989-1991

TV5 1991
TV5 Nordic 1991-1994
Femman 1994-1996

Kanal 5 1996-
Eid avTysklands flagg ProSiebenSat.1 Media
MottoRoligare tv (Morsommere tv)
Strømmende media
URL for strømmende mediahttps://www.discoveryplus.se/kanaler/kanal5
Nettstedwww.discoveryplus.com (sv)

Kanal 5 (tidligere kjent som Nordic Channel) er en svensk TV-kanal som sendes fra London. Kanalen ble grunnlagt i 1989 av Kari Storækre og Åke Wilhelmsson. Den eies nå av SBS Broadcasting som inngår i ProSiebenSat.1 Media. Kanalens hovedmålgruppe er 15-44 år.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Kanal 5 har gjennom sin posisjonering som en rendyrket underholdningskanal for unge mennesker hatt stor fremgang de senere årene, mye på grunn av innkjøp av populære komedie- og dramaserier, filmer og egenproduksjoner. Framgangen har gitt kanalen en tydeligere profil både overfor seere og annonsører. Kanal 5 har sitt hovedkontor i London, hvor også kanalens direktesendinger sendes fra. Kanalens svenske kontor ligger i Rådmansgatan i Stockholm.

17. juni 2010 fikk kanalen konsesjon til å starte kanalen Kanal 5 HD i det svenske bakkenettet[1] , og planlagt oppstart for kanalen er 1. februar 2011.[2]

Historikk[rediger | rediger kilde]

De første årene[rediger | rediger kilde]

På en pressekonferanse 8. mars 1989 lanserte Kari Storækre og Åke Wilmsson et samarbeide med finansmannen Matts Carlgren om å starte en ny svensk kommersiell fjernsynskanal. Tidligere var det kun Jan Stenbeck som hadde gjort det samme i Sverige, da han lanserte TV3. Kanalen fikk navnet Nordic Channel, og den første sendingen gikk på lufta 27. mars samme år.

Kanalens første år var vanskelige og Nordic Channel klarte ikke å nå ut til seerne like godt som konkurrenten TV3. I 1990 solgte kanalen deler av sendetiden sin for å skaffe inntekter. Utbildningsradion var en av kjøperne som sendte i en egen programblokk på kanalen. Året etter solgte kanalen stillbildereklame for 5 000 svenske kroner i døgnet. Bortsett fra dette sendte kanalen enkelte «egne» programmer, blant annet den amerikanske såpeoperaen Glamour, som ble kanalens første seersuksess.

I 1991 var kanalen tom for penger. I kulissene sto Gerd Eklund klar til å sende programmet Bingolotto, men han avbrøt avtalen i siste sekund og solgte programmet til TV4-gruppen, som dette året fikk konsesjon til å sende TV4 i bakkenettet. De gjenstående midlene rant ut av bedriften og Carlgren forsøkte å selge den gjeldstyngede kanalen for én krone til Stenbeck – som takket nei. Fra USA kom dollarmillionæren Harry E. Sloan og hans selskap, Scandinavian Broadcasting System (SBS), som kjøpte Nordic Channel og omdøpte kanalen til TV5. Etter klager fra den franske fjernsynskanalen TV5, som også ble distribuert i det svenske bakkenettet, ble SBS nødt til å legge til Nordic i navnet på kanalen. Med de nye amerikanske eierne fikk kanalens flaggskip Glamour selskap av serier som Star Trek, Bonanza og Mission Impossible.

Amerikanerne tar over[rediger | rediger kilde]

Salg av programtid fortsatte å være en viktig inntektskilde, og derfor kunne man i starten av 1990-årene blant annet se det persiske programmet Miniatyr og amerikanske predikanter sponset av Pingstkyrkan. Økonomien begynte å forbedre seg i 1992 da det multinasjonale selskapet Unilever startet å kjøpe reklametid. Kanalen inngikk også en avtale med filmselskapet Paramount. Dermed forsvant også de gamle svenske filmene ut av sendeskjemaet. I 1993 begynte kanalen å sende egne nyhetssendinger og kanalen tok over programmet Vem tar vem? fra SVT. I 1994 satset kanalen på å lansere den svenske såpeoperaen Solo, som ble en seerfiasko til tross for en massiv reklamekampanje. Den innkjøpte komiserien Fresh Prince i Bel-Air ga kanalen mange unge seere. 22. mars byttet TV5 Nordic navn til Femman etter en lang juridisk prosess mot den franske internasjonale kanalen TV5.

I 1995 begynte Femman å sende den amerikanske komiserien Venner for livet, som i lang tid var et viktig program for kanalen. På kanalen ble det iverksatt en forandringsprosess som på alvor begynte å merkes året etter. Kanalens salgsjef Lena Åhman ble ny administrerende direktør, og hun ble Sveriges første kvinnelige administrerende direktør innen fjernsyn. Men hun satt ikke som direktør lenge før den gamle TV3-reven Jan Steinman ankom og plasserte Patrick Svensk ved roret og kampen om seere og annonsører intensiveres. Kanalens målgruppe blir seere mellom 15 og 44 år.

Flere svenske programmer[rediger | rediger kilde]

1. februar 1996 byttet kanalen igjen navn, nå til Kanal 5. Samtidig begynte kanalen å sende flere svenskproduserte programmer. Måndagsklubben med Caroline Giertz, Claes Malmberg og Lennie Norman ble det mest fremgangsrike av dem. I 1997 og 1998 fortsatte satsingen på svenske programmer, blant annet med dramaserien OP:7 og såpeoperaen Vänner och fiender. 22. januar 1998 flyttet kanalen sendingene sine fra Sverige til London. En rekke nye programmer ble lansert, uten stort hell. I 2000 ble den nye såpeoperaen Hotel Seger en totalfiasko, og programsjef Anders Knave avgikk fra stillingen kort tid etter. Samtidig ble dokusåpen Big Brother en suksess.

Patrick Svensk og SBS kom ikke overens, og den daværende salgssjefen Manfred Aronsson ble ny administrerende direktør i 2000. Samme år flyttet også Kanal 5 inn i nye lokaler i Rådmansgatan 42. TV-seerne fikk nå stifte bekjentskap med nye programmer som Res-TV, Lovesearch og Nalles Show.

Dokusåpen gjør kanalen fremgangsrik[rediger | rediger kilde]

I 2001 fortsatte de lave seertallene for Hotel Seger, men samme år lanserte kanalen suksesser som talentjaktprogrammet Popstars, innredningsprogrammet Room Service og den innkjøpte kriminalserien CSI. I september samme år når kanalen for første gang én million seere; under en fotballkamp mellom Sverige og Tyrkia der Andreas Andersson avgjorde med skåring på slutten av kampen slik at Sverige ble kvalifisert til Fotball-VM 2002.

Økningen i antall seere fortsatte de første årene av 2000-tallet, og det ble flere dokusåper på kanelen. Foruten Big Brother sendte kanalen Temptation Island, Bachelor og Tjockholmen. I 2003 gjorde komikerduoen Filip Hammar og Fredrik Wikingsson sitt første program på Kanal 5, High Chaparall. De sto senere for programmer som 100 höjdare og Ett herrans liv. Gjennom disse programmene ble Hammar og Wikingsson en viktig del av kanalens programtilbud. Etter at dokusåpene begynte å falle i popularitet satset kanalen mere på amerikanske dramaserier, som ofte har blitt suksesser. Flest seere har CSI, OC og Desperate Housewives hatt.

Fra 17. desember 2004 til september 2008 hadde Kanal 5 en søsterkanal, The Voice TV, som sendte musikkvideoer døgnet rundt. 25. februar 2007 startet søsterkanalen Kanal 9 som sender underholdningsprogrammer rettet mot en målgruppe som er litt eldre enn den Kanal 5 retter seg mot. Våren 2007 ble morgenprogrammet VAKNA! med The Voice lansert, et program som ble samsendt med radiostasjonen The Voice på hverdagene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Synnöve Almer (17. juni 2010). «Tolv nya kanaler i marknätet». Dagens Media (svensk). Arkivert fra originalen 27. august 2010. Besøkt 16. januar 2011. 
  2. ^ «Twitter-oppdatering». @kanal5sverige. 22. desember 2010. Besøkt 15. januar 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]