Kanadagullris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kanadagullris
Kanadagullris
Kanadagullris
Vitenskapelig(e)
navn
:
Solidago canadensis
L.
Norsk(e) navn: kanadagullris[1]
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: Asterales
Familie: kurvplantefamilien
Underfamilie: Asteroideae
Tribus: Astereae
Slekt: gulrisslekta
Fremmedartslista: [2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

SE — Svært høy risiko 2023

Habitat: hager, veikanter, kulturmark
Utbredelse: Nord-Amerika, naturalisert i Europa

Kanadagullris (Solidago canadensis) er en høyvokst plante i kurvplantefamilien.

Kanadagullris er en høyreist korgplante som kan bli 150 cm høy. Stengelen er besatt med avlange, lansettforma blader. Øverst på stengelen sitter blomsterstanden. Den består av mange små greiner tett besatt med små, kraftig gule korger.

Kanadagullris er nært beslektet med vår hjemlige gullris, men de ligner ikke nevneverdig på hverandre verken i utseende eller voksemåte. Kanadagullris opptrer ofte i store bestand som kan kvele annen vegetasjon.

Kanadagullris kom til Norge fra Nord-Amerika, og har lenge vært dyrket i mange norske hager. Den er hardfør og har de siste tiårene spredt seg kraftig over det nedre Østlandet. På tross av evnen til å fortrenge annen vegetasjon vokser kanadagullris som regel bare på forstyrra kulturmark.

Art er naturalisert mange steder i Norge og er relativt vanlig på Østlandet til Lillehammer og spredt eller sjelden i kyststrøk til Trondheim.[3] I Fremmedartslista er kanadagullris vurdert til svært høy risiko på grunn av stort invasjonspotensial og store negative økologiske effekter.[2]

Et annet takson som ligner svært er kjempegullris (S. gigantea ssp. serotina) som også har vært brukt som prydplante og som i seinere tid har begynt å spre seg ved Oslofjorden og vestover langs kysten til Farsund og noen steder videre.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 7. april 2023. Besøkt 7. april 2023. 
  2. ^ a b Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (11. august 2023). «Karplanter. Vurdering av økologisk risiko for kanadagullris Solidago canadensis som SE for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 13. september 2023. 
  3. ^ a b Lid, J. og D. T. Lid (2005). R. Elven, red. Norsk flora (7 utg.). Oslo: Samlaget. ISBN 82-521-6029-8. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]