Kanadagullris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kanadagullris
Kanadagullris
Kanadagullris
Vitenskapelig(e)
navn
:
Solidago canadensis
L.
Norsk(e) navn: Kanadagullris
Hører til: Asteroidae,
korgplantefamilien,
dekkfrøede planter,
tofrøbladede planter
Habitat: hager, veikanter, kulturmark
Utbredelse: Nord-Amerika, naturalisert i Europa

Kanadagullris (Solidago canadensis) er en høyvokst plante i kurvplantefamilien.

Kanadagullris er en høyreist korgplante som kan bli 150 cm høy. Stengelen er besatt med avlange, lansettforma blader. Øverst på stengelen sitter blomsterstanden. Den består av mange små greiner tett besatt med små, kraftig gule korger.

Kanadagullris er nært beslektet med vår hjemlige gullris, men de ligner ikke nevneverdig på hverandre verken i utseende eller voksemåte. Kanadagullris opptrer ofte i store bestand som kan kvele annen vegetasjon.

Kanadagullris kom til Norge fra Nord-Amerika, og har lenge vært dyrket i mange norske hager. Den er hardfør og har de siste tiårene spredt seg kraftig over det nedre Østlandet. På tross av evnen til å fortrenge annen vegetasjon vokser kanadagullris som regel bare på forstyrra kulturmark.

Arten er varmekjær, og opptrer derfor ikke lenger nord enn Elverum i Hedmark. Imidlertid kan klimaendringer sørge for at arten sprer seg ytterligere og kan bli en problemart i norsk flora. Kanadagullris står oppført på Direktoratet for naturforvaltnings Norsk svarteliste (2007).

Commons Commons: Solidago canadensis – bilder, video eller lyd