Hopp til innhold

Kamala Markandaya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kamala Markandaya
Født23. juni 1924Rediger på Wikidata
Mysore
Død16. mai 2004[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (79 år)
London
BeskjeftigelseJournalist,[5] skribent, prosaforfatter[5]
Utdannet vedUniversity of Madras
NasjonalitetIndia (1950–)
Britisk India (–1947)
Unionen India (19471950)
SpråkEngelsk[6][7]

Kamala Purnaiya (født 23. juni 1924, død 16. mai 2004), senere Kamala Taylor, med forfatternavnet Kamala Markandaya, var en indisk, skjønnlitterær forfatter og journalist. Hun har blitt omtalt som «en av de betydeligste indiske forfatterne som skriver på engelsk».

På norsk

[rediger | rediger kilde]

I 1956 kom Kamala Markandayas roman Nectar in a Sieve ut på norsk. Boken var oversatt av Peter Magnus, og ble utgitt under tittelen Nektar i et såld i Gyldendal Norsk Forlags Den gule serie.[8]

Peter Magnus hadde også oversatt romanen A Silence of Desire, som ble utgitt på norsk i 1961 under tittelen Fortielsens spinn.[9]

I 1967 ga Gyldendal ut nok en bok av Kamala Markandaya; romanen A Handful of Rice fikk den norske tittelen En håndfull ris. Den var oversatt til norsk av Daisy Schjelderup.[10]

Bibliografi

[rediger | rediger kilde]
  • 1954: Nectar in a Sieve, London: Putnam, New York: John Day
  • 1955: Some Inner Fury, London: Putnam, 1955, New York: John Day, 1956
  • 1960: A Silence of Desire, London: Putnam, New York: John Day
  • 1963: Possession; a novel, London: Putnam, New York: John Day
  • 1966: A Handful of Rice, London: Hamish Hamilton, New York: John Day
  • 1969: The Coffer Dams, London: Hamilton, New York: John Day
  • 1972: The Nowhere Man, New York: John Day, 1972, London: Allen Lane, 1973
  • 1973: Two Virgins, New York: John Day, 1973, London: Chatto & Windus, 1974
  • 1977: The Golden Honeycomb, London: Chatto & Windus, New York: Crowell
  • 1982: Pleasure City, London: Chatto & Windus, 1982. Utgitt i USA under tittelen Shalimar, New York: Harper & Row, 1982
  • 2008: Bombay Tiger, New Delhi: Penguin, 2008 – utgitt posthumt

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Kamala-Markandaya, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 157349, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id markandaya-kamala[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b https://cs.isabart.org/person/157349; Archive of Fine Arts; besøksdato: 1. april 2021; abART person-ID: 157349.
  6. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11914627q; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 11914627q.
  7. ^ CONOR.SI, CONOR.SI-ID 53201251, Wikidata Q16744133 
  8. ^ Markandaya, Kamala (1956). Nektar i et såld. Gyldendal. 
  9. ^ Markandaya, Kamala (1961). Fortielsens spinn. Gyldendal. 
  10. ^ Markandaya, Kamala (1967). En håndfull ris. Gyldendal.