Kallikratidas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kallikratidas
Født5. århundre f.Kr.Rediger på Wikidata
Død406 f.Kr.Rediger på Wikidata
, Tyrkia
Beskjeftigelse MilitærRediger på Wikidata
Embete Navarch (406 f.Kr.406 f.Kr.)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet SpartaRediger på Wikidata

Kallikratidas var en spartansk marinekommandant under Peloponneskrigen. Han ble i 406 f.Kr. sendt til Egeerhavet for å overta kommandoen over den spartanske flåten fra navarken Lysander.

Kallikratidas tid som navark ble kort, og han støtte på flere vanskeligheter. De viktigste blant disse var intrigene til hans forgjenger som tydeligvis hadde returnert pengene som skulle betale flåten, tilbake til den persiske prinsen Kyros. Kallikratidas trengte penger fra Kyros til å betale sine menn, men som tradisjonell spartaner avskydde han å be om pengene fra en perser. Hans halvhjertede forsøk på å sikre finansiering fra Kyros mislyktes, og han ble tvunget til å finne alternative kilder for finansiering, noe som byen Milet til slutt gav.

Han vant mot den athenske admiralen Konon, men stod snart ovenfor en betydelig athensk styrke som ble sendt for å unnsette Konon. Han møtte denne styrken i slaget ved Arginusai i 406. Han styrke ble alvorlig beseiret, og Kallikratidas selv ble drept. Etter hans død, vendte Lysander tilbake fra Sparta for igjen å overta stillingen som navark.

Kallikratidas huskes som en spartaner av den gamle skolen. Han avskydde politikken som innebar en allianse med Persia som Lysander dro fordel av, og han hevdet at dersom valget var hans, ville han søke fred med Athen. Pengers økende rolle i spartansk politikk og diplomati fornærmet hans tradisjonelle, antimaterielle holdninger. Selv om han ikke lyktes i sin kommando, vant han respekten til mange spartanere og allierte og fikk et godt ettermæle etter sin død.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Et utdrag fra Plutarks biografi om Lysander som tar for seg Kallikratidas tid som navark (på engelsk).