Kaifengjødene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jøder i Kaifeng omkring 1900.

Kaifengjødene er medlemmene av en liten jødisk gruppe som har eksistert i den kinesiske byen Kaifeng i hundrevis av år. Jøder i det moderne Kina kaller seg Youtai (犹太), men jødene i Kaifeng ble omtalt av sine omgivelser som tilhengere av Tiaojinjiao (挑筋教), som løselig kan oversettes med «religionen som fjerner senen» (jamfør jødisk kasjrut).

Menigheten i Kaifeng kan dateres til senest Song-dynastiet. På den tid var byen Kinas hovedstad. Den gamle synagogen som fantes i Kaifeng ble bygd i 1163, i Jin-dynastiets tid. Den er nå borte; på stedet ligger nå et sykehus.

De jesuittiske misjonærene ble på 1600-tallet de første vesterlendingene som fikk kjennskap til jødendommen i Kina. Det var pater Matteo Ricci som kom i kontakt med en av jødene derfra; han sendte en lekbror til byen for å undersøke nærmere. Jesuittene rapporterte så til Europa om at det i Kaifeng fantes en stor synagoge med en menighet som fulgte jødiske tradisjoner og lover.

Kaifeng er den eneste byen der den gamle kinesiske jødiske historie består. Den siste kinesiske rabbineren døde i 1800. Synagogen ble delvis ødelagt, toraruller og andre hebraiske tekster forsvant, ble oppkjøpte av biblioteker eller ble tatt av kristne misjonærer. Mange gjenstander har forsvunnet inn i moskéen i byen.

Mange i Kaifeng identifiserer seg som jøder i folketellingene.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Michael Pollak: Mandarins, Jews, and Missionaries: the Jewish experience in the Chinese Empire, New York: Weatherhill, 1998.
  • Shlomy Raiskin: «A Bibliography on Chinese Jewry, Moreshet Israel», i Journal of Judaism, Zionism and Eretz-Israel, No. 3 (September 2006), s. 60-85.
  • Sidney Shapiro: Jews in Old China, Studies by Chinese Scholars, New York: Hippocrene Books, 1984.
  • William Charles White: Chinese Jews, 2nd edition, New York: Paragon, 1966.
  • Xu Xin: The Jews of Kaifeng, China, Jersey City: KTAV, 2003.
  • Xu Xin: Legends of the Chinese Jews of Kaifeng, Hoboken: KTAV, 1995.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]