Kadsurafamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kadsurafamilien
Schisandra chinensis
Nomenklatur
Schisandraceae
Karl Ludwig von Blume, 1830
Populærnavn
kadsurafamilien
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenAustrobaileyales
Økologi
Antall arter: ca 80
Habitat: tropisk
Utbredelse: Sør- og Sørøst-Asia, SØ-USA, Mexico
Inndelt i

Kadsurafamilien (Schisandraceae) er en plantefamilie i ordenen Austrobaileyales. Tradisjonelt har dette vært en liten familie bestående av to slekter med forvedete klatreplanter, men etter den nylige inkluderingen av stjerneanisfamilien[1] inneholder familien også små trær. Artene i familien finnes i hovedsak i Sørøst-Asia, men med en håndfull arter i sørøstre USA, Mexico og noen øyer i Karibia. Den opprinnelige familien har liten økonomisk betydning, noen medisinske planter og noen prydplanter, men med utvidelsen av familien er den viktige krydderplanten stjerneanis hjemmehørende i denne familien.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Den utvida familien består av busker og små trær (stjerneanisslekta) og klatreplanter (Schisandraceae i streng forstand). Bladformen er også litt ulike hos de to gruppene; førstnevnte har helranda blader, mens de opprinnelige medlemmenes blader er litt tagget. Imidlertid har alle artene hele, usammensatte blader [2]. Blomstene oppbygning er også ganske lik hos hele den utvida gruppa: radiærsymmetriske uten klart skille mellom begerblad og kronblad, varierende antall blomsterblader, pollenbærere og fruktblader – 4-5 til 60-80, fruktknutene er oversittende og apokarpe. Når det gjelder kjønnsforhold er det imidlertid ulikheter; stjerneansisslekta har tokjønna blomster, mens de andre to slektene har enkjønna blomster og plantene er enten særbu eller sambu. Fruktene er også ulike, belgkapsler hos stjerneanisslekta og bær hos resten.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

De fleste artene finnes i Sørøst-Asia, fra nordøstre India og Sri Lanka via Indokina til Kina og sørøstre Sibir. Sørover strekker utbredelsen seg til vestlige Malaysia. Det er bare to av slektene som finnes i Amerika. En art av Schisandra (S. glabra) finnes i sørøstre USA og nordøstre Mexico. Stjerneanisslekta har 5-6 arter i sørøstre deler av Nord-Amerika, i Mexico og på øyene Cuba og Hispaniola, mens hoveddelen av artene finnes i østlige og sørøstlige Asia, inkludert deler av Malaysia og Indonesia.

Systematikk[rediger | rediger kilde]

Schisandraceae ble av tidligere systematikere oppfattet som en familie nært beslekta med stjerneansisfamilien og gjerne plassert i en egen orden, Illiciales. Denne ordenen ble oppfattet som en av de mest "primitive" blomsterplantene, men med ulike plasseringer i hierarkiene:

forfatter orden overorden underklasse klasse
Takhtajan[3] Illiciales Magnolianae Magnoliidae Magnoliopsida (tofrøbladete)
Cronquist[4] Illiciales Magnoliidae Magnoliopsida (tofrøbladete)
Thorne Magnoliales Magnolianae Magnoliidae Magnoliopsida (tofrøbladete)

Moderne oppfatning av familien og slektene er at gruppa består av tre slekter, Schisandra (23 arter), Kadsura (16 arter) og Illicium (ca 40 arter) [1][5]. Tidligere har det vært regnet tre slekter til i familien, Maximowiczia, Schizandra og Stellandria, men disse artene regnes nå som synonymer for ulike arter i slekta Schisandra.[5]

Økonomisk betydning[rediger | rediger kilde]

Flere av artene i slekten Schisandra brukes i urtemedisin og flere arter i de andre slektene er også utgangspunkt for urtemedisiner [2]. Men viktigst økonomisk betydning har krydderet stjerneanis.

Norsk navn[rediger | rediger kilde]

Familien Schisandraceae har ikke hatt noe norsk navn siden ingen arter i den opprinnelige familien har hatt noen økonomisk betydning eller bruk i Norge. Med inkludering av stjerneanisslekta kunne man bruke denne som utgangspunkt for norsk navn, men siden navnet stjerneanisfamilien allerede har vært i bruk for Illiciaceae vil dette kunne være forvirrende.

Navnet som er bruk her, kadsurafamilien, er basert på det latinske navnet på en av slektene, Kadsura. Det er imidlertid viktig å ikke blande dette navnet med katsurafamilien som er det norsk navnet på en helt ubeslekta familie, Cercidiphyllaceae. Denne familien inneholder en art, katsuratreet eller hjertetreet (Cecidiphyllum japonicum) som har vært dyrket som prydtre i Norge i lang tid.

Slekter og arter[rediger | rediger kilde]

(Lista må oppdateres mot nyere revisjoner[5] !!)

Slektene og et utvalg av artene er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b The Angiosperm Phylogeny Group III (2009). «An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III». Botanical Journal of the Linnean Society. 161 (2): 105-121. doi:10.1111/j.1095-8339.2009.00996.x. 
  2. ^ a b Heywood, VH, RK Brummitt, A Culham & O Seberg (2007). Flowering Plant Families of the World (1. utg.). London, UK: Firefly. ISBN 9781554072064. 
  3. ^ Takhtajan, A. (1997). Diversity and Classification of Flowering Plants. New York, USA: Columbia University Press. ISBN 9780231100984. 
  4. ^ Cronquist, A. (1988). The Evolution and Classification of Flowering Plants (2 utg.). New York, NY, USA: New York Botanical Garden. ISBN 9780893273323. 
  5. ^ a b c Saunders, R.M.K. (2001). Schisandraceae. Species Plantarum: Flora of the World 4 (PDF). Canberra, Australia: Australian Biological Resources Study. ISBN 0-642-56810-3. Arkivert fra originalen (PDF) 9. august 2016. Besøkt 17. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]