KRS-One

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
KRS-One
KRS-One.jpg
FødtLawrence Krisna Parker
20. august 1965[1]Rediger på Wikidata (55 år)
BronxRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
8 oppføringer
Rapper, musiker[2], skuespiller, låtskriver, sanger, filmskuespiller, produsent, skribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata

Lawrence «Kris» Parker, kjent under artistnavnene KRS-One og Teacha, (født 20. august 1965) er en amerikansk rapper, tidligere graffitiwriter og politisk aktivist. Artistnavnet hans er den gamle graffitisignaturen hans. I begynnelsen av sin karriere som rapper var han medlem av gruppen Boogie Down Productions (BDP), en størrelse i østkyst-hiphop særlig på andre halvdel av 1980-tallet og tidlig 1990-tallet.

KRS-One har en lang rekke musikkutgivelser, både som en del av BDP, på egen hånd, eller i samarbeid med andre. I tillegg til de offisielle utgivelsene har han deltatt på en rekke mixtapes og whitelabels. Av berømte spor kan nevnes «The Bridge Is Over», «The P Is Still Free», «The Sound of Da Police», «9mm Goes Bang» og «Undaground».

I 1987 ga BDP ut albumet Criminal Minded, som av enkelte regnes som en forløper for dagens gangster rap. BDP sto for en slags hard form for conscious rap. BDP var også kjent for på den tiden innovativ bruk av sampling. Om ikke direkte en gangsterrapper, har han i hvert fall tidligere vært skarpt kritisert av personer med tilknytning til NAACP.

KRS-One tilhører en av de første generasjonene som vokste opp med hiphop. Han regner seg som hiphop-filosof og startet i 1996 organisasjonen «The Temple of Hip Hop». Han har vært politisk aktiv i bla. Stop The Violence Movement og Free Mumia.

Han har også gitt ut boken The Gospel of Hip Hop. Det er uklart hvilken del av Black Muslim bevegelsen KRS-One tilhører, men mange av tekstene hans er vanskelig å forstå for folk som ikke har bakgrunnsinformasjon om dette. Deler av tekstene hans er i hvert fall inspirert av NGE og noen av Nuwabu.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 28. apr. 2014
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 25. jun. 2015

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]