KRS-One

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
KRS-One
FødtLawrence Krisna Parker
20. aug. 1965[1]Rediger på Wikidata (58 år)
Brooklyn
BeskjeftigelseRapper, MC, sanger, plateprodusent, sangtekstforfatter Rediger på Wikidata
Utdannet vedWilliam E. Grady CTE High School
NasjonalitetUSA
Medlem avBoogie Down Productions
Musikalsk karriere
PseudonymKRS‐One, Teacha, Blastmaster, Philosopher, Big Joe Krash, Kris, KRS
SjangerØstkystrap, conscious rap, hardcore-hiphop, politisk hiphop, gangster-rap, hiphop, mafioso-rap
InstrumentVokal
Aktive år1986
PlateselskapJive Records, Duck Down Music Inc., Entertainment One Music
Nettstedhttp://www.krs-one.com/
IMDbIMDb

Lawrence «Kris» Parker, kjent under artistnavnene KRS-One og Teacha, (født 20. august 1965) er en amerikansk rapper, tidligere graffitiwriter og politisk aktivist. Artistnavnet hans er den gamle graffitisignaturen hans. I begynnelsen av sin karriere som rapper var han medlem av gruppen Boogie Down Productions (BDP), som var en markant aktør innen østkyst-hiphop særlig i andre halvdel av 1980-tallet og tidlig på 1990-tallet.

KRS-One har gitt ut mye musikk, både som en del av BDP, i samarbeid med andre og individuelt. I tillegg til de offisielle utgivelsene har han deltatt på en rekke mixtapes og whitelabels. Blant hans utgivelser er «The Bridge Is Over», «The P Is Still Free», «The Sound of Da Police», «9mm Goes Bang» og «Undaground».

I 1987 ga BDP ut albumet Criminal Minded, som av enkelte regnes som en forløper til den senere gangster rap-en. BDP var også kjent for å bruke sampling, på en måte som var nyskapende for sin tid. Selv om KRS-One kanskje ikke er en gangsterrapper i egentlig forstand, har han – i hvert fall tidligere – blitt skarpt kritisert av personer med tilknytning til borgerrettsorganisasjonen NAACP.

KRS-One tilhører en av de første generasjonene som vokste opp med hiphop. Han regner seg som hiphop-filosof og startet i 1996 organisasjonen «The Temple of Hip Hop». Han har vært politisk aktiv i flere bevegelser, blant annet Stop The Violence Movement og Free Mumia.

Han har også gitt ut boken The Gospel of Hip Hop. Det er uklart hvilken del av Black Muslims-bevegelsen KRS-One tilhører, men mange av tekstene hans er vanskelig å forstå for folk som ikke har bakgrunnsinformasjon om dette. Deler av tekstene hans er i hvert fall inspirert av NGE og noen av Nuwabu.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 28. april 2014[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]